Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Sanner, försvarsadvokat för den äldre brodern, och Sina Safashad,försvarsadvokat för den yngre brodern, efter tingsrättens dom. Foto: SVT

Storebror körde ihjäl sin mamma – döms till livstid

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder färdades i bilen när deras mamma kördes ihjäl och hennes nya pojkvän skadades svårt i fjol. Storebrodern som körde bilen döms till livstids fängelse. Den yngre brodern somsatt bredvid frias.

I klippet nedan hör du brödernas advokater om domen

Under fredagen meddelades domen mot de två bröder, 17 och 22 år gamla, som åtalats för att ha kört ihjäl sin mamma på Hisingen i Göteborg i fjol. Motivet bakom dådet var enligt åklagaren hedersrelaterat, eftersom familjen motsatte sig mammans nya relation.

Bilmordet på Hisingen

Den äldre brodern döms för mord och försök till mord till livstids fängelse. Den yngre brodern som fanns med i bilen frias.

”Enligt tingsrättens uppfattning har åklagaren inte bevisat något gemensamt motiv, att bröderna planerade påkörningen tillsammans eller att den yngre brodern var medveten om vad som skulle hända när han satt i bilen”, skriver rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, i ett pressmeddelande.

Landade 40 meter bort

Den 30 juli förra året larmades polisen i Göteborg till Långströmsgatan på Hisingen. Två personer hade blivit påkörda av en bil. Kvinnan kastades upp i luften och landade cirka 40 meter bort. Hon fördes till sjukhus men avled senare av sina skador. Mannen blev svårt skadad men överlevde.

Kort därefter riktades misstankar mot kvinnans söner som misstänktes ha kört ihjäl sin mamma. Den skadade mannen var kvinnans nya pojkvän.

Ena brodern döms

Den äldre brodern, som körde bilen, har medgett grov misshandel och vållande till annans död men förnekar att det skulle ha funnits uppsåt att döda. Den yngre brodern som också befann sig i bilen förnekar helt brott.

Han döms dock för två fall av olaga hot mot den påkörde mannen samt brott mot knivförbudslagen. För detta får han ungdomsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilmordet på Hisingen

Mer i ämnet