Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En eftermiddag i juli larmas polisen i Göteborg till Långströmsgatan på Hisingen efter att två personer blivit påkörda. En kvinna avlider och en man skadas svårt. Foto: TT

Mamman kördes ihjäl på Hisingen – nu kommer hovrättsdomen

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-åriga mamman kördes ihjäl och en man skadades allvarligt på Hisingen i Göteborg – och i bilen satt hennes två söner. Nu meddelar hovrätten domen där livstidsdomen för den äldre sonen fastställs. Hovrätten menar dock att det är bevisat att brotten skett med hedersmotiv. Den yngre sonen frias även av hovrätten.

Den äldre sonen, som nu är 23 år, döms även av hovrätten för mord på sin mor och försök till mord på hennes nya partner. Men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten det även bevisat att brotten skett med hedersmotiv.

De inblandade har romsk bakgrund och hovrätten skriver i domen att det inom den sociala grupp som de inblandade tillhör råder patriarkala strukturer. Hovrätten lyfter att det förekommit hot och att den 38-åriga kvinnans och hennes pojkväns relation “ledde till mycket starka reaktioner från släkterna och att den ansågs vanärande”.

Viktigt prejudikatvärde

Hovrätten skriver också om 23-åringen: ”I en livesändning strax efter påkörningen uttalade han sig på ett sätt som med styrka talar för att brotten skedde med hedersmotiv.”

– Det är en principiellt viktig fråga. Det är viktigt att domstolen slår fast detta då det inte funnits exempel tidigare att det funnits hedersmord i den aktuella gruppen. Prejudikatvärdet kan påverka framtida domar, säger åklagare Hediye Kurt.

Kvinnans yngre son, som var passagerare i bilen, frias från ansvar för påkörningen, precis som i tingsrätten.

”Körde på dem i en hög hastighet”

Det var den 30 juli i förra året som den 38-årig kvinnan dödades och hennes 42-årig pojkvän skadades svårt, när de blev påkörda av en bil på Långströmsgatan på Hisingen i Göteborg. I bilen satt kvinnans två söner, då 17 och 22 år gamla.

Åklagaren hade också yrkat på att två ytterligare släktingar skulle dömas för skyddande av brottsling, något som de friades för i tingsrätten, vilket hovrätten nu också fastställer.

Målet omfattar ytterligare en person, som också frias av hovrätten, där saken gällde grovt förtal.

En nämndeman var oenig när det gällde åtalet mot den yngre brodern för mord och försök till mord och ville fälla honom till ansvar för medhjälp till de brotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna inifrån bilen med de misstänkta bröderna – här är en sammanfattning av bilmordet på Långströmsgatan, på Hisingen i Göteborg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.