Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Christina Alvelin, förvaltningsdirektör vid socialförvaltningen Hisingen berätta mer. Foto: Polisens förundersökning

Nu inleds rättegången mot bröderna – misstänks kört ihjäl sin mamma

Uppdaterad
Publicerad

Hon levde under hot och hade diskuterat möjligheterna till skyddat boende med socialtjänsten. Bara dagar senare blev hon ihjälkörd – mitt på en gata på Hisingen i Göteborg.

Hennes två söner misstänks för mordet och nu inleds rättegången i Göteborg.

Två bröder i 20-årsåldern misstänks ha kört ihjäl sin mamma och skadat hennes pojkvän allvarligt i juli förra året. De har suttit häktade sedan i somras och på onsdagen inleds rättegången mot de båda bröderna.

Så sent som tre dagar innan hon dog ska kvinnan ha berättat för socialtjänsten om hot från släkten, enligt uppgift i förundersökningen.

Bilmordet på Hisingen

En anhörig säger i förhör att mamman sökt men nekats skyddat boende. Av socialtjänstens uppgifter i förundersökningen framgår också att skyddat boende kom på tal under ett möte mellan mamman och socialtjänsten, dagarna innan hon dog.

Ser över arbetssätt

Någon formell ansökan om skyddat boende har dock inte gjorts i det aktuella fallet, enligt Christina Alvelin, förvaltningsdirektör vid socialförvaltningen Hisingen.

Övriga uppgifter i polisutredningen om hot och om att samtal om skyddat boende ska ha diskuterats med socialtjänsten kommenterar socialtjänsten inte. Men allvarliga händelser leder generellt till att socialtjänsten ser över sina rutiner, säger hon.

– Det här är ett oerhört tragiskt fall. Jag tänker att det inte bara är socialtjänsten i Göteborg eller i kranskommunerna, utan jag tror att alla socialtjänster kommer titta över och se om vi kan bli bättre på att jobba och nå ut och hjälpa människor som är utsatta.

300 förhör under utredningen

Efter en lång utredning med runt 300 förhör väntas nu tolv förhandlingsdagar i Göteborgs tingsrätt. Flera vittnen är kallade bland annat anhöriga till den avlidna kvinnan och hennes pojkvän.

Som bevisning har åklagaren bland annat visualiseringar av bilens färdväg och livesändningar och kommentarer i sociala medier. 

Den yngre brodern nekar till brott medan den äldre nekar till mord, mordförsök och hedersmotiv, men gör vissa medgivanden. Ytterligare fyra anhöriga står också inför rätta, bland annat för grovt skyddande av brottsling och olaga hot. Även de nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilmordet på Hisingen

Mer i ämnet