Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att det ska vara omöjligt lyckades den mordmisstänkte storebrodern ropa till sin lillebror i tingsrättens lokaler, bara tre dagar efter det misstänkta mordet.I klippet hör du vad han ska sagt. Foto: SVT

Trots restriktioner – mordmisstänkta bröder kunde kommunicera

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det ska vara omöjligt lyckades den mordmisstänkte storebrodern ropa till sin lillebror i tingsrättens lokaler, bara tre dagar efter det misstänkta mordet. Det handlade om att lillebrodern skulle ta på sig skulden. 

– Det ska inte ske, säger åklagare Hediye Kurt.

Den 31 juli blir en kvinna och hennes pojkvän påkörda på Långströmsgatan på Hisingen. Kvinnan avlider direkt och pojkvännen skadas. Bröderna står nu åtalade, misstänkta för mord och grov misshandel.

Tre dagar efter händelsen, den 3 augusti 2022, hålls häktningsförhandlingar i tingsrätten. Först för den äldste brodern och sedan för den yngre – just för att de inte ska kunna kommunicera med varandra.  

Men när den äldre brodern går ut från förhandlingarna hör han sin lillebror gråta i en korridor intill. Storebrodern ropar ungefär ”ta på dig det”, alltså ansvaret för mordet. Det berättar Kriminalvårdens personal i förundersökningen. Storebrodern skyller också till en början på sin lillebror i förhör och berättar att det var den yngre brodern som körde bilen när paret blev påkörda.

”Olyckliga omständigheter”

Det är Kriminalvårdens ansvar att se till att kontakt mellan misstänkta inte förekommer.

Hur kunde detta hända? 

– Det var väldigt olyckliga omständigheter. Kriminalvårdarna var väl medvetna om restriktionerna och de befann sig inte på samma plats, men klienterna lyckades ändå kommunicera med varandra, skriver Kriminalvårdens tf sektionschef Jonas Larsson i ett mejl. 

Senare berättar storebrodern för transportledaren att han ropade detta eftersom lillebrodern ju skulle få ett mildare straff. Att det därför vore bäst för familjen om den yngre brodern tog på sig skulden.

Polischef kritisk

På onsdagen inleds rättegången. Båda bröderna nekar till mord och mordförsök. Storebrodern har nu erkänt att han körde bilen, därför anser åklagaren att informationsutbytet inte haft någon inverkan på utredningens resultat.  

– Nu är det ostridigt att det är den äldre brodern som kört bilen, säger Hediye Kurt.  

Men chefen för polisens utredningsenhet, Erik Nord, är kritisk till detta och berättar att liknande informationsutbyte i flera andra fall förstört polisutredningar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.