Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Därför underkänner rätten hedersmotiv bakom bilmordet

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man döms till livstids fängelse för att ha kört ihjäl sin mamma och skadat hennes nya pojkvän svårt. Hans lillebror, som också satt i bilen, frias.

Åklagaren har pekat på att det funnits ett hedersmotiv bakom mordet – men det håller tingsrätten inte med om.

Åklagaren Hediye Kurt menade att bröderna genomfört dådet gemensamt, men Göteborgs tingsrätt håller inte med.

Allt talar för att den äldre brodern bestämde sig i stunden, enligt rätten, och den 17-åriga lillebrodern var inte medveten om vad som skulle hända.

– Det är utrett att bilen körde med hög hastighet, att den accelererade mot de två, inte bromsade, och att den träffade de två med en hög hastighet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

– Det talar för att avsikten var att döda båda två.

Inget hedersmord

Kammaråklagare Hediye Kurt anser att ett hedersmotiv ligger bakom bilattacken.

Den avlidna kvinnan hade inlett en relation med en ny man, samtidigt som hon fortfarande var gift på romskt vis med brödernas pappa.

Tingsrätten konstaterar visserligen att det finns mönster och värderingar i den romska kultur som är aktuell i målet som också förekommer i så kallade hederskulturer, men anser ändå inte att det är en försvårande omständighet när det gäller mordet.

– Det finns ingen bevisning som talar för att heder, i den här kulturella kretsen, återupprättas genom att man begår mord, säger lagmannen Göran Lundahl.

Lutar åt överklagan

Åklagaren Hediye Kurt säger till SVT att hon tycker rättens resonemang kring hedersmotivet är ”överraskande” och att hon har en helt annan uppfattning.

– Som jag bedömer det nu lutar det åt en överklagan när det gäller 17-åringen, säger Hediye Kurt.

I klippet nedan hör du brödernas advokater om domen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Sanner, försvarsadvokat för den äldre brodern, och Sina Safashad,försvarsadvokat för den yngre brodern, efter tingsrättens dom. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.