Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Magnus Dennert är på plats på tingsrätten i Göteborg under rättegången efter det misstänkta bilmordet. Foto: SVT

Rättegången för bilmordet på Hisingen – bröderna förnekar mord

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen startade rättegången mot de två bröderna som misstänks ha kört ihjäl sin mamma och allvarligt skadat hennes pojkvän på Långströmsgatan på Hisingen i somras. De har suttit häktade sedan i somras. SVT är på plats i tingsrätten.

Efter en lång utredning med runt 300 förhör väntas nu tolv förhandlingsdagar i Göteborgs tingsrätt. Flera vittnen är kallade bland annat anhöriga till den avlidna kvinnan och hennes pojkvän.

SVT:s reporter är på plats inne i rättssalen och beskriver de båda bröderna som lugna och närmast oberörda när åklagaren läste upp sin gärningsbeskrivning. Men när åklagaren i sin sakframställan kom in på att det rör sig om ett hedersmotiv skakade han på huvudet.

Bilmordet på Hisingen

– Den ena sitter med nedböjt huvud och den andra ser närmast oberörd ut, berättar SVT:s reporter Magnus Dennert.

Nekar till brott

Den yngre brodern nekar till brott medan den äldre nekar till mord, mordförsök och hedersmotiv, men gör vissa medgivanden.

Ytterligare fyra anhöriga står också inför rätta, bland annat för grovt skyddande av brottsling och olaga hot. Även de nekar till brott.

Hedersmotiv enligt åklagaren

Åklagaren Hediye Kurt tog i sin sakframställan upp att det finns ett hedersmotiv bakom mordet.

 – Hela släkten är involverad i den här konflikten, hävdade hon under rättegången.

En del av hennes sakframställan handlade sedan om att beskriva den romska kultur som hon påstår familjen ingår i och företeelsen romani kris; en typ av romsk rättegång. Hon visade bland annat in nio minuter lång film av en sådan typ av förhandling som familjen haft tidigare enligt henne.

Se SVT:s reporter från rättegången i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilmordet på Hisingen

Mer i ämnet