Bushra al-Jubahi bor i Göteborg sedan fyra år tillbaka. Hemma i Jemen sitter hennes bror fängslad utan rättegång. Foto: Privat

Bushras bror fortsatt fängslad utan rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Två år har gått sedan brodern fängslades i Jemen, och ännu finns inga tecken på att han kommer att släppas. Bushra Yahya al-Jubaihi fortsätter att kämpa från Göteborg för att få brodern fri.

Bushra Yahya al-Jubahi flyttade från Jemen till sin man i Sverige för fyra år sedan. Hon började arbeta på Röda Korset och senare som marknadsansvarig på Angereds teater. Men i augusti 2016 började mardrömmen.

I Jemen fängslades Bushra al-Jubaihis bror och pappa. Pappan Yahya Abdulraqueeb Al-Jubaihi dömdes till döden, i ett rättsfall som uppmärksammades av internationella medier. Yahya Abdulraqeeb Al-Jubaihi är journalist och har skrivit för olika tidningar i Jemen och Saudiarabien.

Krisen i Jemen

– Houthirebellerna som tagit över makten ville ha honom på sin sida, men han vägrade. Då anklagade de honom för att ha spridit information till Saudiarabien, berättar Bushra.

Pappan släpptes – brodern hölls kvar

”En uppenbart orättvis rättegång”, löd Amnestys dom, och flera andra människorättsorganisationer och föreningar för journalister fördömde fängslandet. Efter drygt ett år släpptes slutligen Yahya Abdulraqeeb Al-Jubaihi. Men strax innan fadern hade Bushras bror, Hamzah Al-Jubaihi, fängslats, helt utan rättegång. När pappan släpptes hölls han kvar.

– De håller honom som gisslan, säger Bushra Yahya al-Jubaihi.

Enligt henne är brodern fängslad för att hindra pappan från att skriva kritiskt om houthirebellerna. Domstolsväsendet i Jemen har krävt att brodern släpps, men trots detta hålls han kvar i fängelset på obestämd tid.

UD kan ge stöd

Enligt Diana Qudhaib på Utrikesdepartementets presstjänst kan myndigheten ge stöd till personer boende i Sverige vars anhöriga är fängslade utomlands.

– Om den anhöriga vill förmedla mat eller pengar till den frihetsberövade kan vi hjälpa till med det. Vi kan också verka för att den frihetsberövade ska få en offentlig försvarare, säger hon.

Korrupt rättssystem

UD har uppgifter om att houthierna fängslat hundratals journalister och meningsmotståndare i Jemen. Även innan maktövertagandet kom rapporter om korruption inom rättsväsendet.

Bushra håller hoppet uppe om att brodern ska bli fri. Samtidigt sörjer hon utvecklingen i Jemen. Hon har inte varit där sedan hon flyttade till Sverige år 2014, och tror inte att hon skulle känna igen sitt hemland om hon kom tillbaka.

– Mina systrar säger till mig att det Jemen jag har lämnat inte finns mer. Det finns ingen frihet kvar, säger hon.

Fakta: Situationen i Jemen

År 2012 störtades president Saleh av den shiamuslimska gruppen Houthi. Presidenten hade då styrt landet i 33 år. Regeringen i Jemen har dominerats av sunnimuslimer, medan shiamuslimer i norr diskriminerats.

Konflikterna som följt har skapat en krissituation i landet. 80 procent av befolkningen är beroende av humanitärt stöd för att klara sin vardag. 21 miljoner människor är på flykt.

Källa: Utrikesdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet