Bara för april 2019 var räkningen för livsmedel 53 000 kronor vid byggprojektet för barnsjukhuset i Göteborg. Foto: SVT/TT

Bygget av barnsjukhuset: Mat och fika för 100 000

Publicerad

Smörgåstårtor, kycklingciabatta och hamburgare. Bland räkningarna för bygget av det nya barnsjukhuset i Göteborg finns en hel del cateringmat, fikabröd och kaffe. Enligt Västfastigheter, regionens fastighetsförvaltare, så kan de betala för en del enklare förtäring i samband med möten. Men bara för april 2019 var räkningen för livsmedel 53 000 kronor.

Hamburgare, falafel och räksallad. Fruktinköp för tusentals kronor per gång. För ett knappt halvår av projektet barnsjukhuset så är räkningarna från byggbolaget NCC för fika och mat på över 100 000 kronor.  

Enligt Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter, kan de stå för fika till möten mellan de olika parterna i bygget. 

– Om det här skapar en bra samverkan och förståelse för vad parterna har för mål i projektet så är det här en viktig del, säger han.

Här har de köpt fika och mat flera gånger i månaden, så ofta kan det väl inte vara möten? 

– Det är extremt många som är involverade. Konsulter, vi själva, vårdens verksamhetsrepresentanter. 

Fika till byggjobbarna

Men frågan är ju om regionen ska stå för mat och fika till byggjobbarna vid Östra även när det inte är möten mellan olika representanter? Om det verkar åsikterna gå isär mellan regionens fastighetsförvaltare och byggbolaget NCC. 

Lars Jansson på Västfastigheter menar att de bara står för förtäring vid möten, inte allmän fika. Men enligt NCC så har de fått lov till att köpa fika och frukt till medarbetarna:

När projektet startade kom parterna överens om att projektet skulle stå för fika som t ex frukt och kaffe till medarbetarna, skriver NCC:s presschef Tove Stål i ett mail. 

Och när det gäller summan, 53 000 kronor på en månad, skriver NCC: 

I projektet arbetar just nu ca 300 personer dagligdags. 53 000 kronor motsvarar 177 kronor per person och månad. 

Otydliga avtal

Här verkar återigen avtalen mellan regionens fastighetsförvaltare Västfastigheter och NCC vara otydliga. Något som tidigare lett till att regionen riktat stora krav på återbetalning från NCC.

Inför publiceringen av detta reportage så återkommer Västfastigheter via mail:

I det avtal som finns med NCC har frukt och viss fika på byggetableringen ingått. Detta har dock förändrats under projektets gång och frukt samt fika ingår numera inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet