Regiondirektör Ann-Sofi Lodin tycker det är upprörande att SVT hittat fler alkoholfakturor hos Västfastigheter. Foto: SVT/Privat

Regiondirektören om alkoholfakturorna: ”Upprörande”

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången hittade SVT Nyheter Väst alkoholfakturor i Västfastigheters byggprojekt. Regiondirektören reagerar starkt.
– Det är upprörande att det här kommer tillbaka igen, trots att man haft tid på sig att kontrollera, säger Ann-Sofi Lodin.
Och hon reagerar dessutom på de totala kostnaderna för konferenserna.

I maj 2016 var 19 deltagare från regionen och flera byggbolag på en startworkshop för projektet Nya Kungälvs sjukhus. De bodde på Björholmen Marina Sealodge. Med mat och alkohol slutade notan på 42 000 kronor.

Senare samma år anordnades en annan konferens inom samma byggprojekt. Den här gången på Smögens hafvsbad. Där slutade räkningen för mat, övernattning och alkohol på 133 000, för 44 personer. Båda räkningarna gick till regionen, alltså till skattebetalarna.

– Här måste man ju ha ett omdöme som chef när man medger att medarbetare är med på den här typen av tillställningar, säger Ann-Sofi Lodin.

Tvårätters middag och fina hotell är lite för mycket eller? 

– Ja, det tycker jag. Vi har ju inga externa konferenser för tillfället i regionen, om vi inte behöver lokaler som är så pass stora så vi inte har dem i egen regi. Vi är ju extremt restriktiva.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Anna Adersjö intervjuar Västfastigheter rörande alkoholnotan. Se klippet ovan. Foto: SVT

Slut på lyxiga konferenser

Hon tycker inte att Västfastigheter bör ha den här typen av konferenser med byggbolag framöver.

– Nej, jag tycker inte det. Det är naturligtvis byggbolaget som bjudit in till de här konferenserna. Men det hjälper ju inte när vi får fakturan efteråt. Då är det ändå vi som betalar och då är det våra regler som ska gälla.  

Lars Jansson har ju tidigare sagt att det är viktigt att ha sådana här konferenser i partneringprojekt för att lära känna varandra? 

– Det kan man göra utan att bo på dyra hotell, säger Ann-Sofi Lodin.

Efter en utredning som regionledningen beställt ska Västfastigheter nu presentera ett antal åtgärder för att komma tillrätta med den dåliga interna kontrollen.

– Den första delen ska presenteras för ägarutskottet den här veckan, säger Ann-Sofi Lodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet