Foto: SVT

Västfastigheter kan förlora ansvaret för regionens nybyggen

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjanden om skenande kostnader för barnsjukhuset – nu kan regionens fastighetsförvaltare förlora ansvaret för alla nya byggen och större investeringar. I ett nytt förslag föreslår koncernkontoret att de själva tar över ansvaret.

Västfastigheter är regionens fastighetsförvaltare och har idag ett självständigt ansvar för regionens alla nya investeringar, som exempelvis ny- och ombyggen av nya sjukhus och sjukvårdsbyggnader.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om hur det nya barnsjukhuset vid Östra blivit nästan dubbelt så dyrt som beräknat, hur Västfastigheter bröt mot lagen när bygget upphandlades och hur Västfastigheters tjänstemän vid flera tillfällen druckit alkohol på skattebetalarnas bekostnad.

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Våra avslöjanden ledde till att regionen tillsatte en oberoende granskning, som konstaterat flera allvarliga brister hos Västfastigheter. Det är den granskningen som ligger till grund för det nya förslaget.

Ansvaret flyttar uppåt

Förslaget innebär att en särskild avdelning inom koncernkontoret ska ta över ansvaret för ”ägarstyrda investeringar”.

Det handlar om alla nybyggen av sjukhus eller sjukvårdsbyggnader samt större ombyggnationer. Koncernkontoret har det övergripande ansvaret för regionen och är överställda Västfastigheter. Så förslaget innebär alltså att ansvaret flyttas en nivå högre upp, närmare regionledningen.

”Ingen grindvakt”

Som anledning anges bland annat att Västfastigheter idag har en konsultativ roll till byggföretagen och då inte är en ”resurs för det regiongemensamma perspektivet och inte en kraft (grindvakt) som ifrågasätter verksamheternas krav. Västfastigheter har inte heller något eget ekonomiskt incitament för att hålla nere kostnaderna för till exempel förstudier, försörjningsbyggnader och för evakuering.”

Västfastigheter har alltså inte varit tillräckligt bra på att ifrågasätta byggföretagens kostnader, något som vi rapporterat om när vi gick igenom fakturorna för bygget av det nya barnsjukhuset.

Beslut kommer nästa år

Vid ett möte den 10 december begärde ledamöter i regionens ägarutskott mer tid på sig för att ta ställning till förslaget. Det väntas komma ett beslut i början av nästa år.

Vid samma möte i december så beslutade ägarutskottet att ordförande Johnny Magnusson (M) ska träffa de större byggnadsentreprenörerna för att diskutera regionens regler kring alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet