Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här festar Västra Götalandsregionens representant med NCC – på skattebetalarnas bekostnad. Foto: SVT/PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Konferens för barnsjukhus – skattebetalarna fick stå för alkoholnotan

Uppdaterad
Publicerad

När Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning och NCC var på konferens på Stenungsbaden för att planera det nya barnsjukhuset så fick regionen betala alkoholen.
– Häpnadsväckande och helt oacceptabelt, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

På kvällen åt elva personer en trerätters middag – och till det drack de bland annat vin från vinkällaren för 660 kronor flaskan och husets mousserande för 355 kronor flaskan. De beställde också upp öl till ett av rummen. 

Här är alkoholfakturan som regionens fastighetsförvaltare missade.

– Det är ett jättestort projekt under jättelång tid. För att dra nytta av varandras kompetens så är det viktigt att vi förstår varandra och lär känna varandra på ett bra sätt, säger Lars Jansson, förvaltningschef på regionens fastighetsförvaltning Västfastigheter. 

Slutnotan för konferensen blev 36 000 kronor – och av det var 7000 kronor alkoholhaltiga drycker.  Det innebär alkohol för drygt 600 kronor per person. Enligt Lars Jansson borde inte alkoholen funnits med på fakturan.

– Jag blir både ledsen och förbaskad när jag ser detta. Det får inte förekomma, det är rent ut sagt bedrövligt. Fel kan uppstå och det har det gjort här, säger han.

”Svårt uttala sig i efterhand”

Enligt honom borde fakturan ha stoppats och personerna betalat sina alkoholhaltiga drycker själva. 

– Vi har en helt annan kontroll i dag. Vi har varit extremt tydliga när det här uppdagades att det här är inte tillåtet, säger Lars Jansson.

Konferensen med alkoholnotan ägde rum 2015, men det var först när SVT nyligen gick igenom fakturorna som det hela uppdagades. Den tidigare projektledaren för Västfastigheter var den enda företrädaren från regionen på konferensen. SVT har varit i kontakt med honom.

Varför betalade ni inte alkoholen själva?

– Ja, det är ju en bra fråga. Det är svårt för mig att uttala mig om i efterhand. Om det var som du säger så var det förmodligen fel, säger han.

”Otydligt regelverk”

Förutom regionens representant så var företrädare från NCC med på konferensen. När SVT kontaktar dem om det här så uppger de i ett mail att de under sommaren, efter att SVT börjat granska det här, fört tillbaka pengarna:

Detta skedde innan 2016 då regelverket kring alkohol i samverkansprojekt var otydligt. Efter att NCC har granskat projektet igen, har vi fört tillbaka utlägg för alkohol. 

Johnny Magnusson (M) tycker alkoholnotan är ”häpnadsväckande”.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande menar också att det här är helt oacceptabelt.

– Det är två saker som är förvånande. För det första har vi haft nolltolerans för alkohol i över tio år. Så hur nån kan ha missat det, det är häpnadsväckande. Det är nummer ett. Och nummer två är att i normalrutin kan aldrig en sådan faktura passera, säger han.

SVT har tidigare avslöjat att kostnaderna för barnsjukhuset har dragit iväg och blivit flera hundra miljoner kronor dyrare än beräknat.

Här kan du se hela alkoholnotan från konferensen: alkoholfaktura.pdf 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet