Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Byggföretaget NCC var på konferens och regionen betalade – som representation. Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket, är tveksam till hur Västra Götalandsregionen hanterat händelsen. Hör honom berätta mer i intervjun ovan. Foto: Pressbild/SVT

Regionen betalade NCC-konferens om barnsjukhuset – utan att delta

Publicerad

Totalt har representationen i projektet för det nya barnsjukhuset i Göteborg hittills kostat nästan 800 000 kronor. Bland fakturorna till regionen så finns en konferens på ett spa-hotell för enbart NCC-medarbetare. Den kostade skattebetalarna 62 000 kronor.
– Långsökt att det skulle vara representation om man inte deltar själv, säger Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket.

Den 12 maj 2017 träffades 21 NCC-medarbetare på Sankt Jörgens Park i Göteborg. Konferensen handlade om bygget av det nya barnsjukhuset i Göteborg. Ingen representant från regionen deltog.

– De har behov att föra vidare det som vi har gått igenom i tidigare samverkansmöten. De behöver få samma kunskap om vart det här projektet ska ta vägen och vilka mål vi har, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter, regionens fastighetsförvaltare.

Varför betalar inte NCC det?

– Det som är till för projektet och dess slutförande, det ska vi stå för. 

Det är okej att ni står för konferenser för bara NCC-anställda?

– Ja, så är det, säger Lars Jansson.

NCC:s presschef skriver i ett mail: Projektet kan bekosta aktiviteter som har en arbetsagenda och som syftar till att gynna projektet, även om det bara är NCC-medarbetare från projektet. Aktiviteterna godkänns av vår uppdragsgivare.

Skatteverket tveksamma

Skatteverket är dock högst tveksamma till om en konferens kan räknas som representation utan att beställaren, regionen i det här fallet, själv deltar. 

– Representation bygger inte på att man betalar någon annans räkning, utan representation bygger på att att det är i samband med en affärsförhandling, säger Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket.  

– Jag kan inte säga något om den enskilda händelsen utan att titta noggrannare på det. Men visst är det intressant att köparen säger att det är representation för dem. Det känns ju väldigt långsökt om man inte deltar själv, säger han.

Samverkansmöte eller representation?

Lars Jansson på regionens Västfastigheter uppger också att han inte ”ser det som representation”.  

Är det viktigt för er när ni betalar representation att någon från regionen är med?

SVT har tidigare avslöjat att regionen brutit mot lagen i samband med miljardbygget av nya barnsjukhuset i Göteborg.

– Det här ser jag inte som representation. Behövs det ett samverkansmöte med en underentreprenör för projektets genomförande så står vi för det, säger Lars Jansson.

Men det är ju bokfört som representation?

– Vi följer det regelverket som vi har när det gäller representation för att hålla oss inom de kostnadsnivåer som det handlar om.

SVT har tidigare avslöjat att kostnaderna för barnsjukhuset har dragit iväg och blivit flera hundra miljoner kronor dyrare än beräknat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet