Foto: SVT/Thomas Singer

Kostnaderna för barnsjukhuset i Göteborg har skenat

Uppdaterad
Publicerad

Nya Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg kommer bli nästan dubbelt så dyrt som beräknat. Från 1,2 miljarder kronor så är prognosen nu nästan 2 miljarder.
– Och det kommer inte att räcka, säger Lars Jansson, förvaltningschef vid Västfastigheter.

I maj 2015 togs det första spadtaget till bygget av nya barnsjukhuset vid Östra sjukhuset i Göteborg. Sjukhuset ska stå klart 2021. Men kostnaderna skenar. 

Enligt Lars Jansson, förvaltningschef på regionala Västfastigheter, så beror kostnadsökningarna framför allt på att andra projekt på sjukhusområdet har påbörjats under resans gång.  

– Vi har fått anpassa barnsjukhuset allt eftersom, när planerna för resten av tomten har kommit fram. Det har varit helt andra kulvert- och logistiklösningar som påverkar bland annat nedervåningarna i huset.  

Men det låter som en extrem planeringsmiss? 

– Ja, man kan tycka att det är så. Men utvecklingsplanerna för Östra-tomten har vuxit fram under tiden det här projektet har pågått.

”Skulle varit på plats innan”

Men Lars Jansson är ändå självkritisk och menar att de kanske borde ha väntat med barnsjukhuset. 

– Vi skulle kanske inte ha byggt detta innan vi hade tagit tag i infrastruktur, kulvertlösningar och försörjning. Det skulle ha varit på plats innan man startar ett sådant här bygge, säger han

Västfastigheter är fastighetsförvaltare för Västra Götalandsregionen. Det är också skattebetalarna i regionen som får stå för notan när det blir ökade kostnader.

Prognosen för det nya barnsjukhuset var drygt 1,2 miljarder kronor år 2015. I mars i år hade man redan fått 1,6 miljarder i beviljade anslag från regionstyrelsen. Men det slutar inte där. Den nuvarande prognosen visar på en totalkostnad på 1,9 miljarder. Och det stannar inte heller vid det.

–  Det kommer inte att räcka, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter.

Så barnsjukhuset kommer förmodligen kosta uppemot två miljarder minst? 

– Jag återkommer om det. Vi jobbar på det.  

Projektledaren har bytts ut

Projektledaren för bygget slutade hösten 2017.  

– Vi bytte ut projektledaren för två år sedan ungefär.  

Hade det med ekonomin att göra? 

– Bland annat, men också styrningen i övrigt. Kanske var det ett alldeles för stort och komplext projekt för honom.  

Projektledaren uppger till SVT Nyheter Väst att han varken kan eller har agerat på eget bevåg i det här projektet, utan att det sker noggranna genomgångar med både ledning och ekonomiansvariga när det gäller ekonomin.

Han uppger att han inte kan uttala sig å Västfastigheters vägnar eftersom han inte längre är anställd där.

Ledningen ytterst ansvariga

Projektledaren har ju inte ensamt ansvar för det här. Hur ser du på ditt eget ansvar? 

– Ja, det är alltid lätt att vara efterklok. Jag kan väl känna att jag borde agerat mycket hårdare 2016. Idag så jobbar vi på ett lite annorlunda sätt för att inte komma snett.  

Har ni utrett hur det kunde bli så här? 

– Vi håller på att titta på bakgrunden för de olika delarna, för att hitta en förklaring för oss själva. Men också för politiken som vi kommer att begära mer pengar från. Det håller vi på med nu och det kommer att vara klart i juni, säger Lars Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet