Ingen annan fick lämna anbud på tilläggen till barnsjukhuset

Publicerad

Andrea Sundstrand, expert på offentlig upphandling, menar att det kan bli dyrare för skattebetalarna när Västfastigheter inte gjort en upphandling för tilläggen till barnsjukhuset.
– Det är konstigt att de inte är mer försiktiga med skattebetalarnas pengar när det rör sig om så fruktansvärt mycket pengar.

– Hela idén med offentlig upphandling är ju att alla leverantörer ska få vara med och tävla på lika villkor. Och genom att köpa direkt så undandrar man ju hela det köpet från konkurrensutsättning, säger Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet.

När SVT redogör för fallet med Drottning Silvias barnsjukhus tycker hon att tillägget av en försörjningsbyggnad och kulvertar utan upphandling verkar bero på dålig planering. Västfastigheter menar ju att flera byggen som tillkommit på tomten vid Östra sjukhuset gjorde det svårt att förutse exakt vad som behövde byggas.

– Om man nu ändå håller på att bygga på flera ställen och kommer på att “ja, det hade varit bra att bygga det här också”. Då är det inte ett undantag som gör att man kan köpa det här direkt, säger Andrea Sundstrand.

Undantag vid nödvändiga tillägg

För det finns undantag i LOU, Lagen om offentlig upphandling. Ett undantag gäller nödvändiga tillägg som beställaren av tjänsterna eller varorna inte hade kunnat förutse.

– Det kan vara så att man upptäcker att det var berg istället för sand när man börjar gräva, då får man köpa till extraarbetet eftersom det är nödvändigt för att bygga klart. Men man kan inte hålla på och lägga till saker som inte är nödvändiga för att bygga klart det befintliga objektet, och som har ett självständigt syfte.

Västfastigheter motiverar det med att de inte hade kunnat ta barnsjukhuset i drift i tid om de gjort en ny upphandling?

– Det är tyvärr ingen ursäkt. Det beror ju bara på att man har klantat sig vid projekteringen och planeringen av det ursprungliga projektet, säger Andrea Sundstrand.

”Konstigt att de inte är mer försiktiga”

Det är allvarligt att bryta mot lagen om offentlig upphandling, menar hon, eftersom det är skattepengar det handlar om.

– Det är ju till syvende och sist skattebetalarnas pengar man handlar för, så naturligtvis är det ju de som drabbas av att man inte följer upphandlingsreglerna. 

Det kan bli betydligt dyrare det här för skattebetalarna? 

– Ja, absolut. Men det vet vi ju inte eftersom ingen annan har fått chansen att lämna anbud. Det är det som är det allvarliga i det. Det är konstigt att de inte är mer försiktiga med skattebetalarnas pengar när det rör sig om så fruktansvärt mycket pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet