Helén Eliasson (S) och Jonas Andersson (L) i regionstyrelsen kände inte till att budgeten överskridits vid sjukhusbygget. Foto: Socialdemokraterna/Liberalerna

Politikerna i regionstyrelsen om barnsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad
Det nya barnsjukhuset i Göteborg har fått 1,6 miljarder av regionen hittills. Prognosen för bygget är uppe i nästan två miljarder. Men politikerna verkar inte sugna på att skjuta till mer pengar.
– De har fått en peng och de ska hålla sig inom den, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen.

– Vi förväntar oss att de håller sig till den ram de har fått, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen för Västra Götalandsregionen.

Västfastigheter har fått 1,6 miljarder men säger att de behöver mer pengar för att göra klart barnsjukhuset?

– Bestämmer vi oss för att gå utöver den pengen så får vi ta det från någon annanstans. Förmodligen från någon annan byggnad eller annat projekt på Sahlgrenska-tomten. Det får ju i så fall konsekvenser för andra byggen.

På onsdagen i förra veckan gjorde SVT Nyheter Väst en intervju med Västfastigheter om de ökade kostnaderna. På onsdag eftermiddag fick politikerna information om saken.

Kände du till att projektet blivit mycket dyrare?

– Vi fick en händelserapport häromdagen som talar om ökade kostnader, men jag har inte sett underlaget och vet inga detaljer.

”Regionen har en begränsad budget”

Johnny Magnusson menar att hela regionen har en begränsad budget som inte kan överskridas.

– Vi har en investeringsram som som är på 6,2 miljarder. Det är en ram och den får man inte gå förbi. Det kommer gå ut över andra byggen i så fall, det bara är så, säger han.

Jonas Andersson (L), ledamot i regionstyrelsen känner inte till omfattningen av fördyringarna av barnsjukhuset när SVT når honom på onsdagen i förra veckan.

– Jag hörde nåt litet rykte om det men jag har faktiskt inte fått någon information om det alls, säger han.

Sjukhuset har blivit hundratals miljoner dyrare. Nu är prognosen för sjukhusbygget uppe i 1,9 miljarder.

– Ouch! Börjar det närma det sig två miljarder istället för en så är det allvarligt. Det var som fan. Det var någon som nämnde i eftermiddags att det ser ut att bli dyrare, men jag har inte fått någon info om det.

”Har blivit dyrare i flera byggen”

Inte heller vice ordförande i regionstyrelsen, Helén Eliasson (S), känner till särskilt mycket om de extra kostnaderna för barnsjukhuset.

– Ja, självklart är jag medveten om att det blivit dyrare. Men vad som gäller runt summor och anledningar där så kan jag inte svara på det rakt ut. Men i flera av regionens byggen så har det blivit dyrare och vi har fått återkoppla och fråga varför, säger hon.

Det är fastighetsnämnden som först tar ställning till om det ska skjutas till mer pengar till bygget av det nya barnsjukhuset. Därefter fattar regionstyrelsen det slutgiltiga beslutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kostnaderna för barnsjukhuset i Göteborg har skenat Foto: Tomas Singer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet