Foto: SVT

Regiondirektören om bristerna: ”Såhär kan vi inte ha det”

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning pekar på en rad brister i styrning och kontroll hos regionens fastighetsförvaltare. Fokus ligger på bygget av det nya barnsjukhuset i Göteborg, som blivit nästan dubbelt så dyrt som planerat.
– Det är inte ok. Såhär kan vi inte ha det, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin om bristerna.

Revisionsbyrån Deloitte fick i uppdrag av just regiondirektören att se över fastighetsförvaltaren Västfastigheter före sommaren. Här berättar vi mer om resultatet av rapporten.

Regiondirektör för Västra Götalandsregionen, Ann-Sofi Lodin, reagerar starkt på de brister som framkommit.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att se att det är den kulturen som finns, som kommer fram i rapporten, säger hon. 

– Jag ser ju att vi måste bli bättre på styrning och kontroll i de här fastighetsinvesteringarna. Helt klart så. Vi behöver också se över på vilket sätt vi håller kostnaderna nere i våra projekt. Vi kommer ta fram åtgärder för att skärpa våra rutiner här.

Ska ta fram åtgärder

Politikerna har redan gett Ann-Sofi Lodin i uppdrag att återkomma med konkreta förslag på åtgärder vid nästa möte med ägarutskottet i början av december.

– Syftet med rapporten var ju också att ge konkreta förslag till åtgärder. Det var ju därför jag bestämde mig för att ta in en oberoende granskare.

Det var ju efter vår granskning som den här utredningen tillsattes. Regionen kanske inte själva hade upptäckt bristerna om inte vi hade gett oss in i det?

– Att förbättra styrning och ledning, det arbetet skulle vi ändå ha påbörjat. Men det har naturligtvis forcerats, kan man väl säga, till följd av uppgifter som har framkommit, säger Ann-Sofi Lodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet