Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT avslöjar: Fel person skrev under mångmiljonkontrakt Foto: SVT

Allvarliga brister i samband med bygget av nya barnsjukhuset i Göteborg

Publicerad

En projektledare skrev under tre av fyra huvudavtal för bygget av barnsjukhuset, kontrakt på många hundra miljoner kronor. Men han var inte behörig att göra det.
– Det är felaktigt, så ska det inte gå till, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter.
SVT kan nu avslöja att regionens bygge av det nya barnsjukhuset i Göteborg kantas av allvarliga felaktigheter.

Vi har tidigare berättat om hur bygget av det nya barnsjukhuset vid Östra sjukhuset i Göteborg blivit betydligt dyrare än beräknat, och hur upphandlingen inte gått rätt till. Vi har fortsatt att granska projektet och kan nu avslöja flera allvarliga brister:

Fel person skrev under avtalen

Det finns fyra huvudavtal med NCC, men bara det första är underskrivet av rätt personer. De tre följande har endast undertecknats av en projektledare vid Västfastigheter, trots att en chef på betydligt högre nivå borde ha skrivit under.

– Det är felaktigt, så ska det inte gå till, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter.

Hur kunde det hända då? 

– Ja, jag har inget bra svar på det. Idag har ett regelverk på ett annat sätt som gör att vi får de underskrifter på rätt nivå som vi eftersträvar.

Här har projektledaren signerat ett av de felaktiga kontrakten.

Professorn: ”Slarvigt skött”

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Det visar ju att det är lite slarvigt skött. Det är väl märkligt att man är så slafsig med sådana större grejer. Det är förvånansvärt. Det finns ju en poäng med att ha en behörig person som är kompetent att skriva på, som kan bedöma om det verkar vettigt, säger han.

Saknas tidsredovisning

I en revision som Västfastigheter lät göra som var klar 2018 så framkom att det helt saknades underlag som visar vilka personer från NCC som har arbetat och vilka timmar. Även för inhyrda tjänstemän, som kostat 5,3 miljoner kronor, saknades det underlag som styrker att personerna arbetat i projektet.

– När det gäller NCC så hade de inte redovisat det tidigare, men där har vi fått fullödiga uppgifter efteråt när vi krävt det, säger Lars Jansson.

Och ni har fått det även för inhyrda tjänstemän?

– Min information är att vi har fått alla specifikationer vi begärt att få, både när det gäller inhyrda tjänstemän och NCC:s egen personal. Men vår uppföljning har inte varit optimal. I alla fall inte de första åren.

Utredning ska göras

Nu tillsätter regionen en utredning för att försöka gå till botten med vad som har gått fel.

– Jag tycker det är bra, för förhoppningsvis visar det att vi har vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med de stora projekten, säger Lars Jansson förvaltningschef på Västfastigheter.

Har ni full kontroll i det här projektet?

– Ja, det har vi. Idag har vi det. Det vill jag påstå.

Kan man lita på att sådana här brister inte finns även i era övriga projekt?

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag känner mig ganska trygg i att vi har koll på våra projekt på ett helt annat sätt än vad det här projektet redovisar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet