Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi är inte fullt ut nöjda med Västfastigheters svar, säger Erik Lagersten, kommunikationsdirektör för Västra Götalandsregionen. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Regionen tillsätter utredning

Publicerad

Efter att SVT Nyheter Väst avslöjat brister i bygget av det nya barnsjukhuset så tillsätter nu regionen en utredning av sin egen fastighetsförvaltare, Västfastigheter.
– Vi är inte fullt ut nöjda med Västfastigheters svar, säger Erik Lagersten, kommunikationsdirektör för Västra Götalandsregionen.

Det är bristande styrning och kontroll hos Västfastigheter som gör att utredningen tillsätts. Erik Lagersten menar att det är oacceptabelt att regionen förbrukar mer pengar än de har.

– Våra förtroendevalda har beslutat om en ekonomi och den ska gälla. Uppenbarligen finns det brister i uppföljning, styrning, kontroll från Västfastigheters sida. Därför finns det stor anledning för regiondirektören att besluta om den utredning som nu ska göras, säger Erik Lagersten.

SVT:s granskning blev starten

Det är regiondirektör Ann-Sofi Lodin som tagit beslutet att tillsätta en utredning, som ska gå på djupet med både styrning, ekonomi och juridik. Det material som SVT har begärt ut kommer att ligga till grund för utredningen.

Men det är ”komplicerad materia”, menar Lagersten.

– Vi rör vid flera saker samtidigt, upphandlingsfrågor, konstruktionsfrågor, ekonomiska frågor och personalärenden. Så det är en ovanligt komplex fråga med många aspekter samtidigt.

Personer från bland annat internrevisionen och den juridiska staben kommer utföra utredningen. Extern kompetens kan tas in ”vid behov”, skriver regionen i beslutet. Och utredningen ska redovisas i september 2019.

”Inte nöjda med Västfastigheters svar”

– För att få ordentligt svar behöver vi göra den här utredningen. Då indikerar vi att vi inte är fullt ut nöjda med de som Västfastigheter har besvarat.

De har inte kunnat förklara alla sina utgifter i projektet helt enkelt?  

– Nej, det finns ett antal frågor som vi tycker att vi behöver förklara gemensamt bättre. Det krävs mer arbete för att förstå det här.

Vad handlar det om för summor?

– Jag vill inte gå in på det.

”Går inte att utesluta korruption”

Undersöker ni om chefer och andra kan ha skott sig själva inom Västfastigheter?

– Det förefaller inte vara korruption, men det går inte att utesluta så därför finns det med i utredningen. Det skulle förvåna mig om det skulle framkomma.  

Har ni förtroende för att Västfastigheter kan sköta så här stora projekt när det finns så stora brister? 

– Det finns många kompetenta medarbetare på Västfastigheter. Men det som framkommit för Östra är ju tillräckligt graverande för att vi ska göra den här utredningen. Så det är klart att det finns anledning att fundera över hur styrning och kontroll ser ut både på Västfastigheter och koncernkontoret. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet