Nya tider under Bokmässan 2017. Foto: TT

Chefredaktören rasar efter inställd alternativ bokmässa

Publicerad

Göteborgs stad beslutade på tisdagen efter dialog med polisen att stoppa en alternativ bokmässa som arrangeras av bland andra högerextrema tidskriften Nya tider. Nu rasar chefredaktören mot beslutet.

Det var förlaget bakom Nya tider, Alternamedia, som hade bokat evenemangsytan på Heden i centrala Göteborg. Det var idrotts- och föreningsförvaltningen som tog beslutet om att tillställningen nu inte får hållas där.

– Det är skandal, säger Nya tiders chefredaktör Vávra Suk.

Skälet till beslutet är att polisen gjort bedömningen att området som behöver spärras av är större än den bokade ytan. Förvaltningen valde då att prioritera ”föreningsliv framför privata aktörer”.

– Det känns som ett svepskäl, säger Vávra Suk.

Vad är då det riktiga skälet?

– Man vill inte ha en alternativ bokmässa. Det är helt enkelt så att det är politiskt styrt.

Förvaltningen har ju gjort detta i samråd med polisen, hur tänker du kring det?

– Man har låtit antidemokratiska huliganer vinna och styra vilken litteratur som ska komma ut till läsare och vilken som ska gömmas undan.

De menar att de skulle vara tvungna att ställa in andra sedan tidigare planerade evenemang, kan du inte ha förståelse för det?

– Jag kan förstå att om en fotbollsturnering ställs in så är det illa, men här har politiken en skyldighet att skydda yttrandefriheten. Vi kan inte ha en egen skyddstyrka, det är polisen som ska ha våldsmonopol. Här har samhället abdikerat.

Polisen har en annan syn

Polisen Thomas Dellenhed är regional insatsledare och var tänkt som polisinsatschef för insatsen under helgen.

– Vi ville ha en dialog och egentligen höra om staden var införstådd med att inte bara den yta de godkänt att disponera för tillställningen kommer att påverkas, vi såg en helt annan påverkan.

Han menar att Göteborgs stad efter mötet fick en bättre bild av säkerhetssituationen.

– Det Göteborg stad sagt ja till var den här lilla ytan. I praktiken var det något helt annat. Nästa gång så ska man nog höra med polisen vad det innebär i praktiken. Det arbetet vi behöver utveckla.

Går inte emot yttrandefriheten

Göteborg antifascistiska front, hemmahörande i den vänsterautonoma miljön, har också anordnat evenemang på Heden till helgen. Det är bland annat denna grupp Vávra Suk menar har styrt utgången för bokmässan.

Böjer ni er inför denna grupp som Vávra Suk hävdar?

– Nej, det hävdar jag med bestämdhet att det inte har något att göra med det.  Det finns ingenting som går att koppla ihop med den händelsen. Den insats vi skulle haft hade hanterat även det, säger Thomas Dellenhed.

Vavrá Suk menar att det tummas på yttrandefriheten, anser du det också?

– Det tycker jag absolut inte. Det görs konsekventa bedömningar och det är det som vi har att förhålla oss till. En arrangör måste förstå att det är andra faktorer som påverkar och en invändning mot arrangören här är att man måste vara ute i god tid när man gör den här typen tillställningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer