Jordgubbsodlaren Per Carlsson ser utmaningar inför kommande säsongen. Foto: Richard Veldre/SVT

Coronakrisen slår mot jordgubbsodlarna: ”Om vi inte har folk får vi problem”

Publicerad

Jordgubbarna kommer att vara mogna till midsommar – men det är oklart vem som kommer att plocka dem. Coronakrisen skapar ett osäkert läge i branscher som är beroende av utländsk arbetskraft.

Sedan två veckor tillbaka blommar jordgubbsplantorna i odlingstunnlarna i Råda utanför Lidköping. Det betyder jordgubbar inom loppet av en knapp månad men för bröderna Mats och Per Carlsson är det oklart vem som kommer att plocka dem.

Det verkar nu som om de bulgariska säsongsarbetare som de arbetat med de senaste tio åren inte kommer kunna ta sig in i landet på grund av coronaviruset.

Coronaviruset i Västsverige

I klippet ovan hör du Per Carlsson berätta om hur de planerar att lösa bärsäsongen.

Svåra omständigheter

Bilden delas av Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare. Även om det är tillåtet för arbetskraft inom lantbruket att resa in i Sverige finns flera hinder på vägen – färre resavgångar och karantänregler vid mellanlandningar, till exempel.

– Sedan kan jag tänka mig att det också finns människor som inte vill lämna sitt hemland, för man vet inte vad det innebär med hemresor, säger Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare.

UPPDATERING: Några dagar efter att intervjun spelats in meddelar Per Carlsson att man troligtvis kommer lösa situationen genom att anlita bärplockare från Polen, som till viss del har den kompetens man sökt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet