Efter en coronadispyt mellan Skövde KIK och Stentorps IF avbröts söndagens division 4 match efter första halvlek. Foto: Skövde KIK/TT/Privat

Snuvig fotbollsspelare orsakade coronabråk – division 4-match avbröts

Uppdaterad
Publicerad
Söndagens match mellan Stentorps IF och Skövde KIK kom inte längre än till första halvlek. Matchen avbröts efter en coronadispyt mellan de två lagen gällande en snuvig spelare på planen.
– Jag har aldrig varit med om någonting liknande, säger Johan Gustavsson, kanslichef vid Västergötlands fotbollförbund som nu utreder händelsen.

Det var under damernas division 4-match mellan Skövde KIK och Stentorps IF som en spelare i Skövde KIK hostade och var snuvig på planen, vilket Skövde Nyheter var först att rapportera om.

Stentorps IF tolkade det som coronasymptom och krävde efter första halvlek att spelaren skulle gå av planen om de skulle fortsätta att spela matchen.

”Måste lita på varandra”

Ställningen i matchen var då 1-1 och fler mål blev det inte. Skövde KIK gick nämligen inte med på motståndarlagets ultimatum.

– Vi har full respekt för att de kanske är oroliga över att få corona, men hon hade bara pollenallergi. Om hon hade haft corona så skulle hela laget haft det, de spelar och tränar så tätt tillsammans, säger Gunnar Pettersson, senioransvarig i Skövde KIK.

Att plocka bort den snuviga spelaren från planen var inte ett alternativ.

– Någonstans måste vi lita på varandra och att vi inte låter sjuka spelare gå in på planen, säger Gunnar Pettersson.

För Stentorps IF var det ingen fråga om att avbryta matchen.

– Vi kan inte riskera tjejernas liv och hälsa. Det är inte acceptabelt att en spelare står och hostar och snörvlar på planen. Vi känner inte dem och kan inte lita på deras bedömning. Har man symptom i dessa tider ska man hålla sig inomhus och inte på planen, säger Claes Ahlin, ledare i Stentorps IF.

Händelsen utreds

Nu utreds händelsen av Västergötlands fotbollförbund.

– Det är första gången det här händer i en svensk fotboll. Det kommer att ligga till grund för om någonting liknande händer och det är därför viktigt att det görs en utförlig utredning av händelsen, säger Johan Gustavsson.

Förbundet har tagit del av domarens version och samlar nu utsagor från Skövde KIK och Stentorps IF. Tävlingskommittén kommer därefter att ta beslut om vad följderna blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet