Personen flög från Milano till Stockholm och tog sedan tåget till Göteborg Foto: TT

Coronasmittad åkte tåg mellan Stockholm och Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En av de coronasmittade åkte tåg mellan Stockholm och Göteborg i onsdags. Det var en person som först flugit från Milano till Stockholm.

Det är Göteborgs-Posten som berättar om personens resa. Sjukvården bedömer att hen varit smittsam både under flygresan och tågresan till Göteborg. Nu fortsätter smittspårningen, men regionen går inte ut med exakt vilka avgångar det handlar om.

– Alla som blivit exponerade för smittan har kontaktas eller kommer att kontaktas, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkere i Västra Götalandsregionen, till SVT Nyheter.

– Det som sker nu är att vi kontaktar personer som varit i närheten av personen och därför riskerat att smittas. Smittspårning på tåg och flyg inkluderar främst personer som suttit i sätena intill och runtom, fortsätter han.

Vanligast att smittas genom närkontakt

Peter Ulleryd tycker inte att man ska oroa sig över coronaviruset när man åker tåg eller flyg.

– Vi lär oss mer och mer för varje dag om det här viruset och erfarenheten säger oss att den stora delen av de som smittas gör det genom närkontakt, med exempelvis en familjemedlem eller kollega, och inte på allmänna platser, säger han.

Enligt GP ska personen ha rest hem till Sverige den 26 februari men Peter Ulleryd vill varken bekräfta uppgifterna eller kommentera vilken tid resorna ägt rum. 

Totalt fyra smittade i regionen

Den man i Göteborg som rest i norra Italien, och som blev Sveriges andra fall av viruset, har smittat ytterligare två personer som han träffat i Sverige sedan han kom hem. Tillsammans med personen som besökt Milano innebär det att totalt fyra personer har konstaterats vara smittade i Västra Götalandsregionen.

Dessutom har en person i Uppsala och en person i Stockholm konstaterats smittade, så totalt har Sverige nu sju kända fall av coronasmittade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet