Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oron när pandemin slog till har bytts ut mot förvåning över att vara överhopade med arbete. Foto: SVT

Cykelboom under pandemin – flera veckors väntetid för reparationer

Uppdaterad
Publicerad
Köerna till cykelbutikerna växer sig långa när allt fler vill cykla under pandemin, och som kund kan du få räkna med flera veckors väntetid.
Niclas Lagermark, som driver cykelaffärer i Göteborg, har sett sin verksamhet gå från krisande till blomstrande på bara några månader.
– Både vår försäljning och arbetet i reparationsverkstaden har ökat stort, säger han.

Starta klippet i spelaren för att höra mer om vändningen för butiken.

Tidigare i våras var läget riktigt svårt för cykelbutiksägaren Niclas Lagermark. Han funderade då över om han kunde få uppskov med hyran och hur det gick till att permittera personal. Det var i början av coronapandemin. Sedan hände något.

– Vi har bara fått mer och mer att göra. Många går ner till sitt förråd och upptäcker att cykeln inte höll måttet. Så antingen köper de en ny eller lämnar in för reparation. Folk vill cykla istället för att åka kollektivt och träna ute, säger han.

Ute i butikens verkstad är det trångt och går knappt att ta sig förbi. Aldrig tidigare har man upplevt en sådan rusning. Om man lämnar in sin cykel nu är väntetiden två eller tre veckor för en reparation.

”Ta ett djupt andetag”

Både försäljningen av cyklar och reparationer har hittills i år ökat med mer än 40 procent för butiken jämfört med samma period under förra året.

Cykelhuset är inte den enda butiken som fått mer att göra. En rundringning  av SVT Nyheter Väst till flera andra försäljare och reparatörer visar på samma uppgång.

Lappen som ber kunderna ha tålamod och ta ett djupt andetag är upphängd på flera olika ställen i butiken. Någon permittering är inte aktuell.

– Vi är jätteglada så klart. Från början såg vi inte denna boom komma. Men nu känns den logisk och man ser det ökade intresset för att vara ute, säger Niclas Lagermark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet