Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dalslandskommunerna har gått ihop för att gemensant arbeta med att få en etablering av fängelse till Åmål. Hör mer i klippet. Foto: SVT/ Elin Johanssson

Dalslandskommunerna är överens – vill ha ett fängelse i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska kommunerna i Dalsland och Säffle samarbeta för att få kriminalvården att bygga ett fängelse i Åmål. Marken är köpt. Nu återstår ett fortsatt arbete med detaljplan.

– Vi kommer med ett erbjudande; här får ni möjlighet att etablera er, säger Michael Karlsson, (M), kommunstyrelsens ordförande Åmål.

Under fredagen hade representanter från kommuner och länstyrelsen ett möte för att diskutera hur de ska arbeta framåt för att få kriminalvården att vilja förlägga ett fängelse i Åmål.

– Vi har diskuterat och resonerat några timmar här i dag och det är många som har slutit upp, till exempel har Värmlandsrådet gått ihop och stöttar den här etableringen, om det nu skulle bli så, även länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen som vi pratat med, säger Michael Karlsson (M).

”Vi ska komma fram”

Nu kommer gruppen att fortsätta arbeta med en detaljplanen över hur området för anstalten skulle kunna se ut.

– Vår målsättning är att detaljplanen har vunnit laga kraft om två år. Vi har haft några uppförbackar, men vi ser inget annat än att vi ska komma fram och vi har sett till att uppfylla alla skalkrav som kriminalvården har ställt, säger Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef, Åmåls kommun.

Starta klippet för att höra vad kommunalrådet Michael Karlsson tror att åmålsborna tänker om fängelseplanerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.