Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter dykningar i Forshall nära Grästorp har polisen under lördagen hittat en död kropp. Foto: Christian Svensson

Därför släpptes mannen som misstänktes för mord på kvinnan i Grästorp

Uppdaterad
Publicerad

Att kroppen efter den försvunna kvinnan i Grästorp hittades var helt avgörande för beslutet att avföra den misstänkte från utredningen. Det berättar utredningsledaren Niklas Lindström:

– Sedan en tid har vi haft övervakningsbilder och hur mannens telefon rört sig samt hans uppgifter i förhör. När kroppen hittades kunde han uteslutas som gärningsman.

Formellt blev den kropp som nyligen hittades identifierad via tänder, fingeravtryck eller dna först idag. Men polisen var redan så säkra på att det var den försvunna kvinnan att man inte ens begärt förtur för att få ett snabbt svar.

– Det stämmer med signalementet och vi har inga andra försvunna personer i området. De anhöriga är också helt övertygade om att det är hon, säger Niklas Lindström.

Provkört sträckor

Den misstänkte mannens uppgifter i förhör har kontrollerats så långt det varit möjligt. Sträckor har provkörts och polisen har undersökt både övervakningsfilmer och hur hans telefon har kopplats upp mot olika master.

– Han har samarbetat och svarat på frågor hela tiden. En del har kanske verkat lite ologiskt och svårsmält. Men livet är inte alltid helt logiskt. Där vi har kunnat kontrollera det han har berättat har det stämt, säger Niklas Lindström.

Enligt honom har den plats där kroppen hittades varit helt avgörande för beslutet att avföra mannen.

– Ja, hade anträffandeplatsen varit en annan hade det fortfarande kunnat finnas en möjlighet att han trots allt var inblandad. Då hade vi inte kunnat utesluta honom. Men här fanns helt enkelt ingen tid för honom att begå brottet och se till att hon hamnade där hon senare hittas, slår han fast.

Bevisat oskyldig

Både utredningsledaren och åklagare Lars Johanssons uppfattning är att man faktiskt bevisat att mannen inte har haft med kvinnans död att göra.

Det mest sannolika är att kvinnan antingen råkat ut för en olycka eller att döden var självförvållad. Ingen annan person är misstänkt. Ändå fortsätter utredningen med rubriceringen mord.

– Det bygger enbart på att vi inte helt säkert kan utesluta att hon varit utsatt för ett brott, säger Niklas Lindström.

Han och hans kolleger har fått en muntlig avrapportering samt ett preliminärt obduktionsutlåtande från rättsläkare. Det återstår en del analyser, men det är inte mycket som tyder på brott just nu.

– Det mest troliga är att ingen annan kommer att bli misstänkt, säger Niklas Lindström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmy Sandberg, som var en av de frivilliga dykarna som hittade den kropp som misstänks vara den försvunna kvinnan i Grästorp. Foto: Sofia Netskar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna försvunnen i Grästorp

Mer i ämnet