Annika Andrén, driftchef på Göteborg Energi. Foto: Tobias Kjellberg/SVT

Därför stod Göteborg utan ström på torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Göteborg drabbades på torsdagen av ett omfattande strömavbrott. Enligt Göteborg Energi berodde strömavbrottet på en kontakt som hade lossnat.

Torsdagens stora strömavbrott började i Centrum, Haga, Masthugget och Hisingen. Totalt drabbades närmare 70.000 göteborgare av strömavbrottet.

Strömtransformator lossnade

Nu står det klart att avbrottet berodde på ett fel i ett av Göteborg Energis ställverk.

– Vi hittade en anslutning till en strömtransformator som hade lossnat. Men efter omkopplingar i nätet fick drygt 55.000 kunder strömmen tillbaka efter 15 minuter. Resterande 13.000 fick vänta ytterligare någon timme, säger Annika Andrén, driftchef på Göteborg Energi.

”Har ingen bra förklaring”

Enligt Annika Andrén var det ett ovanligt fel som drabbade kunderna på torsdagen. Varför kontakten hade lossnat vill hon inte spekulera i, men hon konstaterar att ställverket är särskilt känsligt eftersom det är placerat utomhus.

– Det är ett gammalt ställverk från början av 1970-talet som är under ombyggnad. Det är ett utomhusställverk, och då kan det hända saker. Vi har ingen bra förklaring till varför det har hänt. Vi kan bara beklaga att det hänt, säger hon.

Ställverket i fråga ligger i Biskopsgården, och Göteborg Energi kommer nu att göra en felsökning i anläggningen, uppger Annika Andrén.

Kunde inte informera via hemsidan

Ett ytterligare problem som drabbade kunderna på torsdagen var att Göteborg Energis webbsida låg nere, vilket gjorde det svårare att informera kunderna om strömavbrottet.

– Det är givetvis jättejobbigt för oss. Vi vill givetvis få ut information till medborgarna i Göteborg, säger Annika Andrén.

”Saker kommer att hända i framtiden också”

Kommer vi att få se liknande händelser i framtiden?

– Jag ska inte säga att vi inte kommer få se det. Vi gör allt i vår makt för att göra riskanalyser och minimera strömavbrotten. Men saker kommer att hända i framtiden också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.