”Hur ska vi få mat om vi inte stjäl?”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal marockanska pojkar lever ett liv präglat av hemlöshet droger och kriminalitet. Det visar en ny kartläggning från Social resursförvaltning i Göteborg.

Klockan är snart åtta på kvällen. Det är vardag och butikerna i Nordstan stänger. Kvar i köpcentret blir de som inte har någon annanstans att ta vägen. SVT Nyheter Väst har träffat några av de så kallade gatubarnen i Göteborg. De lever många gånger ett liv i präglat av hemlöshet, droger och kriminalitet.

 Läs mer: ”Jag klarar livet själv”

Enligt Migrationsverket finns det ungefär 800 unga pojkar från Marocko och andra Nordafrikanska länder i Sverige. Sedan i höstas hänger ungefär 40 av dem i centrala Göteborg. Många bor och lever på gatan.

– De säger att de barn som lever på gatan stjäl. Hur ska vi få mat om vi inte stjäl? säger en av pojkarna.

Rymde från asylboende

En av killarna vi träffar den här kvällen säger att han bara är nio år gammal. Han berättar att han rymt från sitt asylboende i Stockholm för att kunna vara tillsammans med sina kompisar i Göteborg.

– Vi vill ha våra papper i ordning och uppehållstillstånd. Och att de samarbetar lite mer, säger en av pojkarna.

En annan av killarna berättar att han rymt från sitt asylboende i Halmstad fem gånger. I höstas bodde de ett tiotal ungdomar i ett ödehus i Mölndal, innan polisen körde bort dem.

– Vi måste få hjälp i Europa. I Marocko har vi inget att återvända till. Där blir vi bara dödade. Vi återvänder inte. Ni måste hitta en lösning för oss här, säger en pojke innan han avslutar samtalet med ett handslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gatubarn

Mer i ämnet