Försvarsminister Peter Hultqvist (S) under onsdagens debatt i riksdagen. Foto: Sveriges Riksdag

Försvarsministern krävs på svar om Karlsborg – efter SVT Nyheter Västs granskning

Uppdaterad
Publicerad

Rekryter vittnar om befäl som mobbar, bestraffar och till och med använder våld. Det kunde SVT Nyheter Väst avslöja i en granskning av jägarutbildningen på K3 i Karlsborg i december förra året. Uppgifterna fick moderatpolitikern Alexandra Anstrell som sitter i försvarsutskottet att ställa frågor till försvarsministern om hur han tänker agera.

– Personalfrågor ligger inte på regeringen utan på myndigheten, i det här fallet Försvarsmakten, svarade Peter Hultqvist (S) idag i en debatt i riksdagen.

I klippet hör du delar av debatten i riksdagen under torsdagen.

I granskningen framkom det också vittnesmål om sexism, maktmissbruk och en tystnadskultur.

Pliktens pris

– Dessa signaler måste tas på största allvar. Vi ska ha en försvarsmakt för alla och där alla känner sig välkomna. Det var därför jag ställde interpellationen till ministern och undrar hur man tänker agera, säger Alexandra Anstrell (M).

Peter Hultqvist (S) svarade:

– Försvarsmakten har i samband med de uppmärksammade händelserna i Karlsborg tydliggjort att de ser mycket allvarligt på uppgifterna om missförhållanden. Det gör nu en grundlig utredning som de återrapporterar till oss.

”Förlegad organisationskultur”

Åren innan värnplikten avskaffades 2010 gjorde 8 000 till 10 000 lumpen årligen. Efter ett beslut i december så har nu Försvarsmakten fått utökade resurser och de närmaste åren ska antalet värnpliktiga utökas till att återigen bli 8000 stycken.

– Vi ska bygga ett större och starkare försvar. Det kan inte hämmas av en förlegad organisationskultur. Redan under #metoo-uppropet där det fanns ett eget upprop inifrån försvarsmakten såg vi signaler om den här kulturen, säger Alexandra Anstrell.

Här svarade Peter Hultqvist (S) att Försvarsmakten tar avstånd från alla former av diskriminering.

– I februari 2020 har Försvarsmakten tagit fram riktlinjer med handlingsregler för den här typen av beteende. Det är en ordentlig genomgång om vad som gäller och hur man ska agera.

Anonymt brev om missförhållanden

Regementschefen Ola Barvér startade i våras en utredning efter att ett anonymt brev kom till K3 som larmade om missförhållanden. Utredningen är fortfarande inte klar, men han anser att jägarutbildningen är bra och att det inte finns ett strukturellt problem.

Efter SVT Nyheter Västs granskning meddelade regementschefen att ytterligare en utredning tillsätts. Om den visar på brottsliga handlingar kommer dessa polisanmälas. Inte heller denna utredning är ännu klar.

Här kan du se hela granskningen: Pliktens pris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet