Helén Eliasson (S), vice ordförande för regionsstyrelsen. Foto: SVT

Debatt om vården i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Brutna löften om kortare vårdköer blev en het fråga. Politikerna svarade också på vad de ville göra med sjuksköterskornas löner.

Det var en samling taggade regionpolitiker som samlats i SVT Västnytts valstudio. Debatten tog fart med en gång, när det diskuterades brist på personal på akutmottagningarna.

– Delar av det kommer vi att lösa om vi får en ny regering på söndag. Då får vi två miljarder till landstingen och kan anställa mer personal på akuten, sa Helene Eliasson (S)

Val 2014: Lunchdebatter i SVT Västnytt

– Socialdemokraterna har ansvar i Västra Götalandsregionen idag, och det fattas 1,8 miljarder på tre år. Ta ert ansvar nu, svarade Monica Selin (KD)

Påminda om sitt vallöfte

Socialdemokraterna blev påminda om sitt vallöfte från förra valet, då de lovade att alla patienter skulle få träffa en läkare inom en timme på akuten.

– Jag kan konstatera att vi inte har lyckats med det vallöftet, svarade Helene Eliasson (S) som ändå menade att det är bra att ha ett högt satt mål.

De ideologiska skiljelinjerna blev tydliga i debatten, när man diskuterade hur sjukvården ska finansieras.

– Vi är beredda att höja skatten, sa vänsterpartiets Eva Olofsson.

En het potatis

Ännu hetare blev debatten när frågan om LOV, lagen om valfrihet inom vården debatterades, samt frågan om privata aktörer inom vården. Här fick vänsterpartiets motstånd mot vinstdrivande företag inom vården kritik.

– Vänsterpartiet förstår inte vad det innebär att driva företag. Om man driver företag och inte går med vinst, då måste man lägga ner, sa Martin Andreasson (M)

Även sjuksköterskornas löner blev en het potatis. Det fanns olika funderingar på hur man underlättar bäst för sjuksköterskorna. Både moderaten Martin Andreasson, och folkpartisten Jonas Andersson tyckte det var viktigast att höja sjuksköterskornas utgångslöner, för att det ska bli möjligt att göra lönekarriär. Vänsterpartiet ville hellre höja ingångslönen.

Det var en aktiv chatt under debatten, och flera av tittarnas frågor besvarades av politikerna. Hela chatten kan ni läsa här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Lunchdebatter i SVT Västnytt

Mer i ämnet