Foto: Bilder från övervakningskameror/Aftonbladet/TT

Delar av SUV-ligan häktade

Uppdaterad
Publicerad

Delar av den så kallade SUV-ligan har gripits och häktats, efter ett 30-tal butiksinbrott i Västsverige.
– Det rör sig om väldigt många gärningar och om olika konstellationer. Det är en mängd grova stölder som har skett vid olika tillfällen, säger kammaråklagare Andreas Pernmyr.

Det hela började i augusti förra året, då ligan misstänks ha slagit till mot ett stort antal butiker i Västsverige. Med hjälp av större fordon som flyktbilar och vinkelslipar för att bryta sig in har de stulit gods och kommit över miljonsummor i flera butiker.

Nu, drygt ett år senare, uppger GP att flera personer sitter häktade.

– Fyra personer sitter häktade. Det rör sig om väldigt många gärningar och om olika konstellationer. Det är en mängd grova stölder som har skett vid olika tillfällen, säger kammaråklagare Andreas Pernmyr.

Enligt kammaråklagaren misstänker man att det kan finnas ytterligare misstänkta personer och att flera av de ledande personer inom SUV-ligan är de som sitter häktade.

I april tidigare i år lyckades polisen beslagta den SUV som varit det fordon som använts vid brotten. Därefter ska gärningsmännen ha använt sig av en annan bil, en vit Mercedes, som även den nyligen beslagtogs efter att ligan hade slagit till två gånger på samma natt.

”Varit en spökbil för oss”

Så sent som den 9 maj utsattes två butiker på Hisingen. Därefter kunde två personer gripas från den misstänkta SUV-ligan. Vid tillfället krockade SUV-ligan med en polisbil där tre poliser skadades lindrigt.

Efter just den händelsen har polisen genomfört husrannsakningar på flera adresser och tre personer har gripits, varav två häktats på sannolika skäl misstänkta för grova stölder.

Den vita Mercedesen som använts vid de båda inbrotten på morgonen har visat sig vara falskskyltad och anmäld stulen år 2016. Och den är mer än välkänd för polisen.

– Detta har varit en spökbil länge för oss som använts vid en rad liknande brott under en lång tid. Det är liknande den svarta Range Rover vi hittade i Torslanda för ett tag sedan, även den bilen hade använts vid flera brott, har Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i region Väst, tidigare berättat för SVT.

En person tidigare ostraffad

Enligt GP är några av de personer som hittills gripits välkända av polisen sedan tidigare och betraktas som veteraner i sammanhanget.

– Tre av fyra personer har förekommit i andra utredningar tidigare. En person av dessa fyra är innan det här ostraffad, säger Andreas Pernmyr.

Av de tre personer som nu sitter häktade har nyligen kommit ut efter en längre tids fängelsevistelse.

Samtliga fyra personer förnekar brott.

– Vi jobbar vidare i utredningen. Jag bedömer bevisläget som bra i nuläget, men det finns en risk att utredningen kommer att växa, säger Andreas Pernmyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SUV-ligan

Mer i ämnet