Pressbyrån vid Lindholmsallén utsattes för inbrott tidigt på onsdagsmorgonen. Foto: SVT

Två gripna efter inbrott i Göteborg – krockade med polisbil

Uppdaterad
Publicerad

Efter två inbrott under morgonen krockade flyktbilen med en polisbil och två personer kunde gripas, polisen misstänker att det är den så kallade ”suvligan” som länge gäckat polisen som nu är fast.

– Detta har varit en spökbil för oss länge som använts vid en rad liknande brott under en lång tid, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

En vit Mercerdes syntes först till efter larm om ett inbrott i en butik i Mölndal strax efter klockan 03.30 på onsdagsmorgonen. Flera personer med rånarluvor var då inne i butiken och stal bland annat cigarreter, enligt vakthavande befäl.

Efter knappt en timme kommer ett nytt larm från en butik vid Lindholmsallén, även där syns den vita Mercedesen och fem personer syns lasta in varor från butik till bil. Flyktbilen lämnar i hög hastighet och möter en annan polispatrull på väg mot platsen, den vita Mercedesen kör då rakt mot poliserna och krockar.

SUV-ligan

Två på fortsatt fri fot

Fem personer försvinner från platsen och ambulans tillkallas för att ta hand om poliserna som suttit i bilen som blivit påkörd. De tre poliserna klagar på nacksmärtor och förs till sjukhus för kontroll.

Polispatrullen lyckades spåra upp och gripa två av de misstänkta gärningsmännen samtidigt som en hämtas till förhör.

– Vi har tre personer frihetsberövade, varav två är gripna och en är tagen till förhör. Men det utesluter inte att den tredje personen blir gripen inom kort heller. Det handlar om juridik, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

De gripna är just nu misstänkta för våld mot tjänsteman, vållande till kroppsskada samt grov stöld i två fall.

Polisen letar nu efter ytterligare två misstänkta gärningsmän som ska varit delaktiga i inbrotten.

– Vi går inte ut med några detaljer om hur vi arbetar vidare med det nu på grund av förundersökningssekretess. Men det är fullt upp här nu kan jag säga.

”Har varit en spökbil”

Den vita Mercedesen som använts vid de båda inbrotten på morgonen visar sig vara falskskyltad och stulen sedan 2016. Och den är mer än välkänd för polisen.

– Detta har varit en spökbil länge för oss som använts vid en rad liknande brott under en lång tid. Det är liknande den svarta Range Rover vi hittade i Torslanda för ett tag sedan, även den bilen hade använts vid flera brott, säger Gustafsson.

Efter att ”suvligan” blivit av med sin svarta Range Rover, började en vit Mercedes dyka upp vid flera inbrott istället. De båda bilarna har använts som flyktbilar vid flera smash and grab-kupper.

– Det är väldigt kraftiga bilar som använts som flyktbilar vid inbrott, de har lämnat brottsplatsen med stöldgods i hög hastighet och kört som vettvillingar.

Kan man koppla de gripna till de tidigare inbrotten?

– Vår förhoppning är att det ja, att de kopplas till samtliga brott där bilen har använts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SUV-ligan

Mer i ämnet