Den så kallade SUV-ligan mistsänks ha slagit till mot ett 30-tal butiker i Västsverige de senaste året. Foto: Förundersökning

Flera ur SUV-ligan döms – undkom polisen i flera månader

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett 30-tal butiksinbrott genom bland annat smash and grap-kupper i Västsverige så döms nu delar av den så kallade SUV-ligan. Det handlar bland annat om stöld, häleri och våld mot tjänsteman.

Det var under sensommaren förra året som SUV-ligan ska ha börjat slå till mot ett stort antal butiker i Västsverige. Med hjälp av större fordon som flyktbilar och motorkapar för att bryta sig in stal de gods och ska ha kommit över miljonsummor i flera butiker.

Nu döms fyra ur ligan i tingsrätten för stölder som bland annat skett i Göteborgsregionen och Norra Halland, det var GP först med att rapportera.

SUV-ligan

Det handlar om grovt kriminella personer som är dömda för ett stort antal brott. Tillsammans förekommer de i 57 avsnitt i belastningsregistret. Ligan misstänks ligga bakom ett 30-tal butiksinbrott och åtalades för 22 olika brott, men döms nu enbart för en mindre del av dessa. Den som får längst straff av tingsrätten dömdes 2010 för grovt narkotikabrott och bedrägeri till tio års fängelse, men kom ut i förtid. Nu döms han till fyra års fängelse för bland annat grov stöld vid sju tillfällen.

Spektakulära bilder från inbrotten

Bilder från övervakningskameror har tidigare publicerats av SVT där gärningsmännen bryter sig in i butiker.

– Det rör sig om väldigt många gärningar och om olika konstellationer. Det är en mängd grova stölder som har skett vid olika tillfällen, sade kammaråklagare Andreas Pernmyr i augusti till SVT Nyheter Väst.

Greps i våras

I april tidigare i år lyckades polisen beslagta den SUV som varit det fordon som använts vid brotten. Därefter ska gärningsmännen ha använt sig av en annan bil, en vit Mercedes, som även den beslagtogs. Delar av ligan greps under våren, några efter en intensiv biljakt på Hisingen.

– Detta har varit en spökbil längeför oss som använts vid en rad liknande brott under en lång tid.Det är liknande den svarta Range Rover vi hittade i Torslanda förett tag sedan, även den bilen hade använts vid flera brott, berättadeStefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i region Väst,för SVT i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SUV-ligan

Mer i ämnet