Delfinen verkade roa sig med att hoppa i svallet efter färjan. Foto: Gunnar ArwidsonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Delfin har förirrat sig till Käringöfjorden

Publicerad

Under en färjetur hörde Gunnar Arwidson plötsligt hur en grupp passagerare skrek. Han skyndade dit och förstod snart vad uppståndelsen berodde på. En delfin hoppade upp och ner i vattnet bredvid färjan.
– Den hoppade på precis samma ställe framför de skrikande tonårstjejerna. Jag tänkte på han Bieber, ett Bieberdjur helt enkelt. Det var jätteroligt, säger Gunnar Arwidson.

En delfin har väckt uppståndelse i Käringöfjorden utanför Göteborg. När sjöräddarna körde förbi utanför Öckerö fick de sällskap av vad Gunnar Arwidson, pensionerad sjöräddare, tror är en ung delfin som kommit bort från sin flock.

– Jag tror det är en ungpojk som farit iväg på egna äventyr, säger han.

Själv fick han syn på den i söndags när han befann sig på färjan. Det började med att flera passagerare pratade högt och verkade se något i vattnet. Sedan hörde han en grupp tjejer skrika.

– De skrek till som om de såg en popidol, så jag ställde mig bredvid dem då ser jag stjärten på något som försvann i vattnet, säger Gunnar Arwidson.

Gott om sill

Snart dök delfinen upp igen. Hela tiden följde den färjan och hoppade upp och ner framför den lilla gruppen. Gunnar Arwidson säger att det verkade som den gillade uppmärksamheten och ropen. Men den egentliga orsaken till att delfinen håller till i fjorden är troligtvis av mer praktisk karaktär.

– Den har varit där över två veckor tror vi. Förmodligen är det så att det är mycket sill som går in här så den har mat här så det är väl därför den inte försvinner, säger Gunnar Arwidson.

Ingen fara

Julia Carlström är marinbiolog på Naturhistoriska riksmuseet och enligt henne händer det då och då att delfiner dyker upp kring Västkusten. Så det finns ingen anledning att oroa sig för att den här tycks ha kommit bort från sin flock.

– Det är bara tumlare som lever året runt och fortplantar sig i svenska vatten, men andra arter dyker upp då och då som tillfälliga gäster, säger hon.

Däremot är hon inte helt övertygad om att delfinens beteende beror på att den gillar skrik, hon tror snarare den tycker själva färjan är rolig.

– Jag tror inte i första hand på skriken, men många delfinarter är lekfulla. Många tycker det är roligt att rida på bogvågen på snabba fartyg och många arter är luftakrobatiska, säger Julia Carlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sadeldelfin

Mer i ämnet