Preems nya plan är att minska utsläppen i Lysekil. Foto: TT

Väntad demonstration mot Preem saknar tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Röda rebeller och människor utklädda till isbjörnar. Nästa vecka ska Preems framtid i Lysekil avgöras. Polisen har utlyst en särskild händelse – och tar höjd för en demonstration utan tillstånd.

På tisdag inleds den minst tre dagar långa förhandlingen i Mark- och miljööverdomstolen i en lokal i södra hamnen på orten. Då kommer Preemraffs planerade och omdiskuterade utbyggnad i Lysekil behandlas av domstolen. Det är också inplanerat ett besök på raffinaderiet, strax utanför Lysekil.

Demonstranter samlas på torget

Men bara ett stenkast ifrån förhandlingarna planerar demonstranterna samlas på måndag vid Rosvikstorg. På tisdag ska flera band uppträda och en protestmarsch ska genomföras.

Utbyggnad av Preem

Aktivister från flera organisationer har uppgett att de kommer vara på plats, bland annat från Fridays for future, Jordens vänner och Extinction rebellion.

Röda Rebeller intar Lysekil

En aktör som väntas till Lysekil kallar sig Röda rebeller, en perfomancegrupp som dykt upp på flera andra klimatdemonstrationer. De klär sig i rött och har vitmålade ansikten. Polisen tror i nuläget inte att det kommer förekomma några våldsamheter, men har ändå utlyst en särskild händelse i samband med förhandlingarna.

– Vi ska värna och ta till vara opinionsyttringar. Vi ska hantera båda delarna; att trygga förhandlingarna men också rätten att visa opinion. 

Demonstranter väntas också genomföra en protestmarsch till raffinaderiet. Men det finns inget tillstånd för den marschen, enligt polisen.

– Till stora delar går den på gång- och cykelvägar. Vi bedömer i nuläget inte att det föreligger något hinder att gå den vägen om de gör det lugnt och ordnat.

Söker miljötillstånd

Preem söker miljötillstånd för en helt ny anläggning som ska användas till att rena tjockolja från svavel, men den blir också en del av företagets arbete med förnybar råvara som tallolja. Men anläggningen gör att de lokala utsläppen ökar från 1,7 miljoner ton koldioxid till 2,7 miljoner ton, vilket vållat stor debatt.

Miljörörelsen är starkt kritisk till utbyggnaden eftersom de ökade utsläppen av koldioxid skulle göra det svårt för Sverige att minska sina utsläpp och därmed nå klimatmålen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet