Detta hände under diskoteksbranden 1998 Foto: SVT

Diskoteksbranden i Göteborg – detta hände

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 oktober 1998 miste 63 unga människor livet och över 200 skadades. Se bilderna från rapporteringen, räddningsinsatsen, rättegången och hör ungdomar på plats själva berätta. Här är vad som hände under den anlagda diskoteksbranden i Göteborg.

En oktobernatt för 20 år sedan befann sig nästan 400 ungdomar på ett diskotek för att ha roligt. Kvällen slutade i en av de största brandkatastroferna i Sveriges moderna historia när över 200 unga skadades och 63 förlorade sitt liv i en anlagd brand.

I videon ovan får du en återberättelse av vad som hände och hur det såg ut för 20 år sedan när diskoteksbranden skakade hela landet.

SVT rapporterade · Hur minns du diskoteksbranden i Göteborg?

Laddar in inlägg...

svtplay kan du se dokumentären om diskoteksbranden i Göteborg 1998.

I januari 2000, nästan ett och ett halvt år efter branden, häktades tre unga personer misstänkta för branden, i februari häktades den fjärde. Alla var dem mellan 17 och 19 år gamla.

De fälldes i tingsrätten för grov mordbrand. Den som erkänt att han tänt på fick åtta års fängelse, två andra fick sex års fängelse och en person, som var under 18 år när brottet begicks dömdes till tre års sluten ungdomsvård.

Både försvaret och målsägare överklagade. Hovrätten fastställde två domar men ökade två av straffen från sex års fängelse till sju år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

20 år sedan diskoteksbranden

Mer i ämnet