Till vänster Helena Andersson som försvann i Mariestad 1992. Till höger en bild från när polisen genomförde sökningar efter henne 2004. Foto: TT

Dna-spår säkrade i Helenafallet

Uppdaterad
Publicerad

Ett möjligt genombrott har gjorts i utredningen kring Helena Andersson som försvann i Mariestad 1992. Polisen har lyckats säkra dna från tre personer på hennes sandaler som hittades i samband med försvinnandet.

Det är P4 Skaraborg som avslöjar att NFC, nationellt forensiskt centrum, nu har lyckats spåra dna från tre olika personer på ett par sandaler som tillhörde Helena Andersson och som hittades i en skogsdunge i området där hon försvann.

En man har flera gånger genom åren gripits och förhörts och delgetts misstanke om att ligga bakom försvinnandet. Det är dock inte hans dna som har hittats på sandalerna. Kriminalkommissarien Lars Johansson öppnar i en intervju med P4 Skaraborg för att det är möjligt att den mannen frias från misstankar, även om han inte kommer att avföras från utredningen.

Helenafallet

Kan bli aktuellt med familjesökning

Han säger också att polisen söker i NFC:s dna-register efter personer som matchar DNA-spåren. Hittar man inget kan det bli aktuellt att börja topsa personer. Det kan också bli aktuellt att göra en så kallad familjesökning, det vill säga att man även söker efter personer som kan vara besläktade med den som lämnat dna-spår.

En av träffarna kommer från en kvinna. Det kan vara Helena Anderssons eget dna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helenafallet

Mer i ämnet