Foto: TT/SVT

Fängelse för Gothia-cup ledaren

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-årige Gothia cup-ledaren döms för tre fall av sexuellt ofredande i samband med Gothia cup-invigningen den 18 juli. Straffet blir två månader i fängelse och skadestånd. Det meddelade Göteborgs tingsrätt under torsdagen.

Göteborgs tingsrätt lägger stor vikt vid tjejernas berättelser och bedömer dem som trovärdiga. Vittnesuppgifter och skriftlig bevisning stärker deras berättelse. Mannen döms nu till fängelse i två månader. Han ska även betala skadestånd till de tre tjejerna på 11.200 kronor vardera.

– Jag tycker att det är bra att man kan utreda ett sådant ärende och att det leder till en fällande dom. Jag gissar att det är väldigt skönt för tjejerna också, säger åklagare Stefan Lindh.

Inte vanligt med fängelse

Tjejerna, som är i 16-årsåldern, har både i polisförhör och i rätten redogjort för vad som hände utanför Ullevi efter invigningen 18 juli i år. Vid tillfället ska de tre tjejerna ha blivit omringade av 30-40 ungdomar från olika lag. Mannen, som är ledare för ett fotbollslag, ska bland annat ha stoppat in sin tunga i en av flickornas mun, tagit två av dem på brösten och en på rumpan.

Läs också: Flickornas egna berättelser efter tafsandet

Hur vanligt är det med fängelsestraff när det handlar om sexuella ofredanden?

– Det finns en del fall men det är inte vanligt, säger Stefan Lindh.  

Tror du att den mediala uppmärksamheten har påverkat utfallet?

– Det tror jag inte, säger Stefan Lindh. 

Tycker domen är orimlig

Den 36-årige mannen, som efter häktningsförhandlingen 22 juli, försattes på fri fot är ledare för ett utländskt lag och fick efter häktningsförhandlingen inte lämna landet. Han häktas nu i väntan på att domen ska verkställas.

Mannens advokat, Fredrik Engström, tror att de kommer att överklaga.  

– Jag tycker att domen är helt orimlig. Eftersom rättens ordförande ville ha villkorlig dom medan nämndemännen tryckte på fängelse så är ju rättens ordförandes mening mer rimlig, säger Fredrik Engström.   

Hur ser din klient på domen?

– Jag har inte hunnit prata med honom än men jag kan konstatera att han är mycket förkrossad över domen. Att han förpassas tillbaka till häktet har en väldigt nedbrytande effekt på honom, säger Fredrik Engström.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet