Frisören ”Adrian” hamnade i skottlinjen och sköts i benet på sin arbetsplats. Foto: Johan Valkonen/P4 Sjuhärad

Frisörskjutningen i Borås – tonåring döms skyldig för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

När mannen som var måltavlan blev klippt av frisören, klev en maskerad man in på salongen och avlossade flera skott, ett av skotten träffade frisören Adrian. Nu döms en 17-åring för mordförsök och synnerligen grov misshandel till tre år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

– Jag minns ljudet, det lät så högt, berättade Adrian, i en tidigare intervju för SVT Nyheter Väst i höstas.

Den 11 september förra året larmades polis och ambulans till en adress i centrala Borås, där en frisör skjutits i benet. Ganska tidigt i utredningen greps fyra män misstänkta för inblandning i dådet. Två unga män åtalades, männen har under hela utredningen nekat till brott. Sedan i höstas har polisen haft ett intensivt utredningsarbete där över 600 personer har hörts.

Tillhör ett kriminellt nätverk

Den man som var måltavlan har ett kriminellt förflutet och enligt poliskällor har mannen en ledande roll i det kriminella nätverket Hässleholmen/Hulta. Skytten avslossade sex skott inne i salongen varav ett träffade frisören Adrian, som skadades allvarligt. För SVT Nyheter Väst berättade Adrian att det kom som en chock när han såg sitt ben blöda.

Enligt Borås tingsrätt döms 17-åringen för mordförsök på den utpekade måltavlan och för synnerligen grov misshandel av frisören. Han döms också för framkallande av fara för annan, grovt olaga hot, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten gick på åklagarens linje. Och att vi kommer överklaga domen, säger Erik Jansson, advokat åt 17-åringen.

Den 18-årige man som var misstänkt för medhjälp till mord frias av rätten.

Adrian är ett fingerat namn. Han heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.