I fredags beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att inte ta upp fallet. Det innebär att skolorna – vilket kammarrätten beslutade i höstas – måste stängas efter höstterminen. Foto: TT

Hovrätten fastställer dom om förskingring från Römosseskolan – rektor döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I stället för att gå till den svenska skolverksamheten försvann drygt tolv miljoner kronor av skolpengen till bland annat Somalia.

Nu fastställer hovrätten domen mot Römosseskolans tidigare rektor Abdirizak Waberi, som dömts till fyra och ett halvt års fängelse för grov förskingring och grova bokföringsbrott.

Waberi, tidigare moderat riksdagsman, har hela tiden nekat till brott och överklagade tingsrättens dom i sin helhet. Hovrätten för västra Sverige går dock på tingsrättens linje.

Parallellt med de misstänkta ekobrotten har en rättsprocess pågått om själva Römosseskolan, som drivs av föreningen Framstegsskolan och har tre skolor i nordöstra Göteborg.

I fredags beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att inte ta upp fallet. Det innebär att skolorna – vilket kammarrätten beslutade i höstas – måste stängas efter höstterminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.