Foto: svt

Alexander, 16, dog i polisjakt – familjen vill ompröva friande dom efter misstänkt jäv

Uppdaterad
Publicerad

En nämndekvinna i hovrätten anklagas för jäv efter att ha uttryckt stöd för polisen på sociala medier, något som Sveriges Radio P4 var först med att rapportera om. Nu vill 16-åringens familj att Högsta Domstolen ska pröva ärendet och att rättegången ska tas om.

Hovrätten valde att gå på tingsrättens linje och friade den polis som stod åtalad för vållande till annans död och tjänstefel efter att 16-åriga Alexander omkommit i en mopedolycka.

Men nu kan domen komma att omprövas. Advokat Carl Österberg företräder pojkens föräldrar och har klagat till högsta domstolen och vill att domen ska omprövas efter misstankar om jäv.

– Vår uppfattning är att domaren varit jävig, det framgår av vad hon publicerat på Facebook, säger Carl Österberg.

Visat stöd för polisen

På Facebook har nämndekvinnan bland annat delat ett inlägg från en grupp med namnet ”Stöd svenska polisen”. Den händelsen, och likande, har skett tätt inpå att hovrätten meddelade sin dom.

– Det är rättegångsfel, säger Carl Österberg.

”Visste inget om fallet”

Nämndekvinnan som anklagas för att ha varit jävig i och med sitt stöd för polisen, håller inte med om tolkningen av hennes aktivitet på sociala medier. 

– Jag anser inte att jag var jävig, jag hade inte läst om fallet och visste inget om det, säger hon.   

Nu har 16-åringens familj klagat till Högsta Domstolen och hoppas på att jävet ska prövas. 

– Vi har gott hopp om att HD kommer ta upp fallet, säger advokat Österberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.