Dramatisk minskning av värdetransportrån

Publicerad

Sedan 2010 har antalet värdetransportrån minskat kraftigt. Hör tidigare chefen för länskriminalen Sven Ahlbin om utvecklingen.

I början av 2000-talet utfördes årligen ett stort antal värdetransportrån. De var inte ovanligt med spektakulära avledningsmanövrar i samband med rånen som satte käppar i hjulen för polisen, så som brinnande bilar och fotanglar.

Men de senaste tio åren har antalet värdetransportrån minskat dramatiskt. 2010 anmäldes 59 värdetransportrån, att jämföra med endast ett 2018.

Det stora postrånet

Minskad kontanthantering

Sven Ahlbin är i dag pensionär men arbetade tidigare som chef för länskriminalen. Han ser flera anledningar till att värdetransportrånen i princip försvunnit, bland annat minskad kontanthantering i samhället och att företagen som transporterar pengarna utvecklat och skärpt säkerheten.

Hör Sven Ahlbin om utvecklingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det stora postrånet

Mer i ämnet