Vattnet i Lidköping har haft för höga halter av koliforma bakterier som är en typ tarmbakterier. Foto: SVT

Nya provsvar: Inga bakterier i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom återigen nya svar från vattenprover som gjorts i Lidköping. Samtliga prover visade att det inte finns några koliforma bakterier i vattnet. Men fortfarande rekommenderas Lidköpingsborna att koka sitt dricksvatten.

I förra veckan gick Lidköpings kommun ut med ett larm om att dricksvattnet var otjänligt vilket innebär att vattnet inte bör drickas eller användas till matlagning. Anledningen var alltför höga halter av tarmbakterier. En sådan är exempelvis den omtalade bakterien Escherichia coli, mer känd som E.coli.

Efter händelsen har flera vattenprover tagits med förbättrade resultat. Och under måndagen visade samtliga nya provsvar att det inte fanns några koliforma bakterier i vattnet. Men rekommendationen om att koka dricksvattnet kvarstår.

– Vi följer Livsmedelsverkets föreskrifter för att verkligen bekräfta att smittan är borta, och då får man göra många olika prover, säger Linda Lundström, förvaltningschef vid Teknisk service i Lidköpings kommun.

Spårar smittkällan

Till skillnad från den spridning av e-colibakterier som ägde rum i Lerums vattennät i somras tror man inte att smittan har med låga grundvattennivåer att göra, har Linda Lundström berättat i tidigare intervjuer.

– Vi har hela Vänern som vattentäkt, så vi har inte haft de här problemen med vattennivåerna i sommar. Så jag tror inte det har med vattennivåerna att göra.

I stället jobbar man från teorin att det rör sig om en isolerad smittkälla, som till exempel en avloppsläcka in i dricksvattnet. Men Linda Lundström vill inte spekulera i vad källan kan vara förrän den är hittad.

– Vi försöker spåra smittkällan, det är högsta fokus på det nu.

”Rent vatten förhoppningsvis i mitten av veckan”

Arbetet med att hitta källan och säkra vattnet fortsätter och inom några dagar ska Lidköpingsborna kunna dricka vattnet igen utan att behöva koka det.

– Vi hoppas att vi kan släppa rekommendationen i mitten av veckan, säger Linda Lundström.

Bakterien Escherichia coli  betraktades tidigare som en icke sjukdomsframkallande mikroorganism, vanlig i mag- och tarmkanalen både hos människor och djur. Den används som indikatorbakterie vid rutinundersökningar av vatten för att påvisa färsk förorening med avföring.

Under årens lopp har det visat sig att det finns flera olika typer av Escherichia coli, som kan ge sjukdom hos människa, några av dessa kan även finnas hos djur, men djuren är sällan sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet