Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här möts Andreas Ekström (S) och Niklas Arvidsson (KD) i en debatt i frågan om förskola från sex månaders ålder. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Borås enda kommun i Sverige med förskola från 6 månader – det vill KD ändra på

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Viktig fråga för vissa föräldrar, argumenterar de styrande i Borås som vill behålla möjligheten. Väldigt dålig prioritering, kontrar Kristdemokraterna. Borås är den enda kommunen i Sverige där barn erbjuds gå i förskolan från sex månaders ålder.

Här möts Andreas Ekström (S) och Niklas Arvidsson (KD) i en debatt i frågan.

I Borås kan föräldrar sätta sina barn i förskolan från det att de är sex månader gamla. Den nuvarande möjligheten att börja förskola från 6 månader stöttas av de styrande partierna (S, L, C och MP) och har funnits sedan 2011.

Kristdemokraterna har, tillsammans med stöd från Moderaterna och Sverigedemokraterna, länge drivit frågan om att förskola ska erbjudas först från ett års ålder – som i resten av landet. Frågan har både varit uppe för diskussion, både i förskolenämnden och kommunfullmäktige i Borås.

– Det är en principiellt viktig fråga, vad som är bäst för barnet, säger Niklas Arvidsson (KD), oppositionsråd.

Ingen behovsprövning

Den nuvarande regleringen innebär alltså att barn under ett år är välkomna att börja förskolan, utan att någon utredning om behov till förskola görs.

Även om rätten till förskola skulle gälla från ett års ålder skulle föräldrar med barn under ett år ändå kunna söka till förskola om behovet av särskilt stöd finns.

Men då behöver kommunen först utreda barnets behov av förskola.

Ett fåtal barn i behov

Under förra året var i genomsnitt 5 550 barn inskrivna på förskolan i Borås stad. I augusti 2021 handlade det om ett tiotal barn som var under ett år.

– Det är en väldigt liten del barn som placeras i förskolan under ett år. Men för de föräldrar som gör det är det en viktig fråga. Debatten blåsar upp lite då och då inför ett val, säger Andreas Ekström (S), ordförande i förskolenämnden.

I klippet ovan: Hör politikernas främsta argument för och emot.

Förskolorna får medel för barn mellan 1-5 år. Rektorer måste själva ansöka om ett tilläggsbelopp för barn under 10 månader.

Kostnaden per barn under 12 månader var 161 015 kronor under 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här möts Andreas Ekström (S) och Niklas Arvidsson (KD) i en debatt i frågan om förskola från sex månaders ålder. Foto: SVT
Andreas Ekström (S), ordförande i förskolenämnden tycker det är viktigt att stötta de föräldrar som behöver kommunens hjälp. Foto: SVT
Kommunalrådet Niklas Arvidsson (KD) tycker att Borås ska anpassa sig till lagkravet om att erbjuda förskola från ett års åldern. Foto: SVT