Foto: TT/privat

Dyrare färskpotatis till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en dyr färskpotatis till sillen och nubben i midsommar. Den kalla våren har gett en mindre skörd och gjort att priserna har skjutit i höjden.

Redan i slutet av april så auktionerade man ut de första knölarna på Bjärehalvön Båstads kommun. Det vinnande budet landade på 60.001 kronor för fyrtio kilo, ett kilopris på 1.500 kronor. Men det var nära att kylan och frosten tog de små liven innan de kunde plockas upp ur jorden.

Ojämna skörder

Den ovanligt kalla våren har också försvårat för odlare som varit tidigt med att skörda sina grödor. Och potatisrådgivaren Lisa Andrae, som hjälper odlare över hela landet, vittnar om problemen.

– Det har varit kallt med perioder av frost som dels har skadat blasten och även gjort tillväxten långsam. En del sorter har också växt ojämnt där vissa plantor gett en bra skörd och andra ingenting, säger Andrae.

Läs mer: Experten: Då kommer de svenska jordgubbarna

Dubbla priset

Men även om den varmare vädret under de senaste veckorna gjort att de sena skördarna har återhämtat sig så kommer det bli dyrare färskpotatis till middagsbordet på midsommar. När butikerna köper in nypotatis från odlarna görs det just nu till dubbla priset jämfört med förra året.

– Det är ett sämre läge med tillgången och det är inte ett överskott och det kommer vara högre priser än normalt i butik, säger Andrae.

LÄS MER: Kylan hotar gotländska sparrisen

Hämtar sig

För potatisen som skördas efter sommaren räknar Lisa Andrae att de kommer återhämta sig efter att den kommit ner i jorden senare än vänligt.

– Sättningen är klar i stora delarna av landet förutom för vissa i norr. Det är väderleken som bestämmer hur grödorna blir men det brukar vara så att det hämtas hem i juni och juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.