Foto: Miljöpartiet/SVT

Efter avhoppen – rödgröna i Göteborg vill frånta Zeqiraj och Munck makt med nytt förslag

Uppdaterad
Publicerad

När toppolitikerna Jahja Zeqiraj och Henrik Munck lämnade S och MP för nystartade demokraterna höjde många på ögonbrynen. Dessutom stannade båda två kvar på sina poster som ordförande i flera nämnder. Nu försöker deras gamla partier frånta dem makt.

Vid en första anblick så ser inte förslaget från de rödgröna inte särskilt konstigt ut. Inför stadsdelsnämnden Västra Hisingens möte nästa vecka föreslår de en mindre ändring av reglerna för vem som får bestämma vad i nämnden, den så kallade delegationsordningen.

De allra flesta viktiga beslut ska vanligtvis beslutas i nämnden där alla politiker sitter, men en del beslut kan – om det exempelvis brådskar – tas direkt av nämndens ordförande. I förslaget från de rödgröna vill de ändra i de reglerna så att sådana ordförandebeslut inte längre ska kunna tas av ordföranden Jahja Zeqiraj. Istället vill de att nämndens 1:e vice ordförande ska få det viktiga uppdraget.

Val 2018 Väst

”Rätt så respektlöst”

Miljöpartisten Carolina Bruseman bekräftar att förslaget läggs på grund av att Jahja Zeqiraj lämnat socialdemokraterna men valt att sitta kvar som ordförande i nämnden.

– Jag tycker att det var rätt så respektlöst. Jag vet att han har haft sina duster med sitt parti, men det här handlar om en grundprincip. Han är vald på ett socialdemokratiskt mandat, och är ordförande utifrån att han valdes av socialdemokraterna.

– Det här förslaget handlar om att ha ordning och reda i nämnden. Sedan kommer vi ändå ha en dialog med alliansen om det här förslaget innan vi stålsätter oss, säger hon.

Nära identiskt förslag om Munck

Ett nästan identiskt förslag har lagts av de rödgröna partierna i stadsdelsnämnden Västra Göteborg. Även där har ordföranden Henrik Munck valt att lämna sitt tidigare parti miljöpartiet för att istället gå med i demokraterna – och samtidigt valt att sitta kvar som ordförande.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. De borde lämna sina uppdrag. Folk får naturligtvis omvärdera sin politik och byta parti, men de ska då inte fortsätta att använda andra partiers plattformar, säger Carolina Bruseman (MP).

”Jahja gör ett bra jobb”

Men utsikterna att förslaget ska gå igenom ser inte särskilt ljusa ut. De borgerliga partierna planerar att rösta nej till förslaget.

– Det händer med jämna mellanrum att folk byter partier. Den här gången är det negativt för de rödgröna, men ska man börja rycka på de reglerna varje gång någon byter parti, så blir det inte bra, säger moderatpolitikern Lena Ferm och lägger till:

– Om han betett sig illa så hade man ju kanske behövt göra justeringar. Men Jahja gör ett bra jobb som ordförande.

Zeqiraj: ”Det är strukturell mobbning”

Jahja Zeqiraj själv skräder inte orden om de förra samarbetspartiernas förslag.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man underlåter sig att hamna på en så låg nivå. Det är strukturell mobbning de ägnar sig åt. Är det här deras nya sätt att skapa ett jämlikt Göteborg? frågar han sig.

Men vad säger du om argumentationen de har, att du ju har lämnat partiet?

– Argumentationen är ihålig. Jag har bjudit in till både diskussioner och förhandlingar med de rödgröna. Jag har också under veckan frågat om det finns något ordförandebeslut bakåt i tiden där de tycker att jag fört nämnden bakom ljuset eller liknande, men inte fått några svar.

Och så här kommenterar Henrik Munck förslaget:

– Det ska bli intressant att se om Moderaterna kommer stödja detta i Västra Göteborg och därmed rösta fram en socialdemokrat för att fatta ordförandebeslut. I så fall tror jag att många kommer bli förvånade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet