Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med familjerna till huset där det exploderade, när de återvänder för att hämta post och kolla till lägenheten. Foto: Foto: Sebastian Hamark

8-årige Tims hemlängtan en månad efter explosionen: ”Saknar mitt lego”

Uppdaterad
Publicerad

Den våldsamma explosionen förändrade deras liv på ett ögonblick. SVT följde med när två familjer återvände till sina lägenheter. För Tim, 8, var det första gången sen den där ödesdigra morgonen i slutet av september.

– Jag saknar mitt lego, säger han.

Följ med när Tim, 8, får komma in sitt rum för första gången på en månad.

På torsdagen har det gått exakt en månad sedan explosionen på Övre Husargatan som skakade Göteborg. 16 personer fördes till sjukhus och en kvinna dog senare till följd av sina skador.

Efter en veckas intensiv polisjakt hittades den misstänkte mannen avliden i Göta Älv.

Tim Sönnergren, 8 år, har bott i lägenheten i Annedal i Göteborg i hela sitt liv, men när han nu åter besöker huset har han inte varit där på en månad.

Väntad inflyttning i november

När SVT träffade familjen två dagar efter explosionen hade de fått flytta in tillfälligt på hotell, och där bor de fortfarande. I början av november väntas boende i deras trappuppgång kunna flytta tillbaka. Nu får de gå in tillfälligt för att hämta saker. Det är fortfarande är oklart när boende i de tre värst drabbade trappuppgångarna kan återvända.

Grannen Lukas Strömstedt, 12 år, säger att han börjar vänja sig vid det nya livet i en andrahandslägenhet i ett närliggande område, och att han inte längre tänker så mycket på den där dagen då huset exploderade.

Följ med familjerna till huset där det exploderade, när de återvänder för att hämta post och kolla till lägenheten.

  • Totalt evakuerades 140 lägenheter i sju trappuppgångar den 28 september.
  • Hyresvärden bedömer att boende i fyra av trappuppgångarna (totalt 80 lägenheter) kommer kunna flytta tillbaka i början av november.
  • För de tre resterande trappuppgångarna finns i nuläget ingen prognos för när hyresgästerna kommer kunna flytta tillbaka. I två av dem har försäkringsbolagen påbörjat skadebesiktning, medan det ännu inte gått att påbörja i den värst drabbade trappuppgången.

Källa: Hyresvärden Ernst Rosén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet