Nytt skred i rasområdet utanför Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

Det stora jordskred som ägde rum i Lökeberg utanför Kungälv i onsdags i förra veckan fortsätter att ställa till med problem. Under måndagen rasade ytterligare 100 kubik lera ner i havet.

– Raset kom oväntat, men det skedde åtminstone inom våra avspärrningar, säger räddningstjänstens insatsledaren Kristoffer Gottlieb.

Den 400 meter långa sluttning som rasade ner i havet fortsätter att ställa till med bekymmer för räddningstjänsten. Under måndagen inträffade ytterligare ett ras, något som Kungälvs-Posten var först med att rapportera om. Den exakta anlednignen till jordskredet är fortfarande oklart, men skedde i samband med ett pålande för ett husbygge.

Enligt insatsledare Kristoffer Gottlieb på Bohus räddningstjäns var det ungefär 100 kubik lera som rasade ner i havet.

– Raset kom oväntat, men det skedde åtminstone inom våra avspärrningar, säger räddningstjänstens insatsledaren Kristoffer Gottlieb.

Utesluter inte nya ras

Raset skedde innanför avspärrningarna, och enligt Kristoffer Gottlieb är området inte säkert att beträda och han belyser att det är viktigt att inte obehöriga tar sig innanför avspärrningarna.

Vad utlöste det nya raset?

– Marken är ju fortfarande instabil. Det kan vara flera faktorer, regn, väder, markens beskaffenhet, vi kan inte säga exakt än, säger han.

Finns det risk för nya ras?

– Den risken är inte utesluten, området är fortfarande avspärrat och räddningsinsatsen kommer att fortgå ett antal dagar till.

Ett stort återställningsarbete kan vänta

Kristoffer Gottlieb tycker också att det är viktigt att poängtera att räddningstjänsten arbete bara är en liten del av allt arbete som kommer att uppstå till följd av jordskredet.

– Det är bara toppen på isberget, återställningen av området kommer att bli svår. Först och främst ska Statens geotekniska institut undersöka marken, och när det är färdigt kan vi gå vidare i processen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.