Hör Kent Hansson (S) kommunalråd i Strömstad om smittsituationen. Foto: SVT

Efter kraftiga utbrottet – oron växer i Strömstad för brittiska mutationen i Norge

Publicerad

Norgegränsen är stängd. Ändå växer nu oron för att den brittiska mutationen av coronaviruset, som finns bekräftad på andra sidan Svinesund, kan ha spridit sig över till Strömstad. Detta efter den senaste tidens mycket kraftiga ökning av covid-fall i den svenska gränskommunen.

– Vi vet att den finns i Halden, säger kommunalrådet Kent Hansson (S).

Under tisdagen infördes de lokala restriktionerna i Strömstad, efter den senaste tidens dramatiska coronavåg i kommunen. Mycket har ställts in, skolungdomar skickats hem och besöksförbud på äldreboenden är nära förestående.

I SVT:s Morgonstudion berättade kommunalrådet Kent Hansson (S) att man inte alls kunnat spåra utbrottet på samma sätt som tidigare.

– Tidigare kunde man spåra en del till padelspelande, men det var tidigare och den här gången hittar vi ingen gemensam nämnare, sade han i sändningen.

Kent Johansson är orolig för läget framöver, inte minst med tanke på hur läget är i den norska grannkommunen Halden

– Där finns ju den brittiska mutationen bekräftad så det finns såklart en oro att vi också fått hit den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.