Tord Karlsson (S) svarar på kritiken från revisionen Foto: Privat/TT

Efter reseskandalen: ”Det ska inte få förekomma”

Uppdaterad
Publicerad
Stadsrevisionen har riktat stenhård kritik mot hur Intraservice sköter sina utlandsresor. Och mot den högst ansvarige, nämndordföranden Tord Karlsson (S), Nu svarar han på kritiken.
– Det här ska inte få förekomma, vi måste bli bättre.

Bristande dokumentation, risk för mutor och alldeles för mycket fritid i samband med resorna. När Stadsrevisionen granskade Göteborgs stads förvaltning Intraservice och förvaltningens utlandsresor var kritiken inte nådig. En hel del kritik riktades mot förvaltningen och nämnden, men även nämndordföranden Tord Karlsson (S) själv fick utstå hård kritik.

LÄS MER: Allvarliga brister när Intraservice reser utomlands

”Vi måste bli bättre”

Nu bemöter han kritiken i en intervju med SVT Nyheter Väst.

– Det här ska inte få förekomma. Vi måste bli bättre på alla punkter, säger han.

Vad kommer du att göra åt den här kritiken?

– Vi har diskuterat detta i nämndens presidium och vi kommer föreslå att man drar tillbaka förvaltningschefens delegation till nämnden. Vi behöver också se över vår internkontrollplan på olika sätt och se till att de här rutinerna kring resor fungerar som de ska. Och det här arbetet måste vi nu göra fort.

En allvarlig kritik gäller att Intraservice åkt på resor som arrangerats av kommunens leverantörer. Vad säger du om den kritiken?

– Det ska inte få förekomma. Vi ska inte åka på resor som arrangeras av leverantörer överhuvudtaget.

Revisionen kan inte slå fast om det förekommit mutor. Vem är det som har betalat för nöjesaktiviteterna på resorna?

– Jag kan inte svara på den frågan, för jag vet faktiskt inte. Det här något som vi måste titta vidare på, och vi vill gärna ha hjälp från revisionen med det här arbetet.

Du själv får hård kritik för resan till Seattle. Istället för att nämnden tog beslutet om resan så gjorde du det – trots att du var en av deltagarna. Vad säger du om det?

– Det är inte bra. Jag och de andra i presidiet borde ha ställt fler frågor om den här resan. Det var inte vi som skötte planeringen, utan vi litade på förvaltningen.

Kan du sitta kvar som ordförande i nämnden efter det här?

– Ja, det är inte jag som tar beslut i den frågan, utan det får Ann-Sofie Hermansson, (kommunstyrelsens ordf. reds.anm) bestämma. Men jag själv tycker inte att den här frågan är av den digniteten att jag inte skulle kunna sitta kvar.

LÄS MER: Ransgård (M) kräver Karlssons avgång

LÄS MER: Tipsa SVT:s reporter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet