Intraservice reste bland annat till USA. Foto: SVT Grafik

SVT avslöjar: Allvarliga brister när Intraservice reser utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Las Vegas, San Francisco och Seattle. Förvaltningen Intraservice vid Göteborgs stad har gång på gång skickat chefer, politiker och tjänstemän på dyra konferenser utomlands. Nu får förvaltningen allvarlig kritik av Stadsrevisionen.

Stadsrevisionen har granskat 20 utlandsresor som Göteborgs stads förvaltning Intraservice gjort från 2014 till 2017 och som ska ha varit konferenser och utbildningar. Kritiken är inte nådig. Alla 20 utlandsresor har brutit mot regelverken – och i vissa fall kan det röra sig om brott mot svenska skatteregler.

LÄS MER: Tipsa SVT:s reporter

Bland annat får Intraservice, som är de som har hand om Göteborgs stads IT-system, kritik för brister när det gäller reseräkningar, dokumentation, beslutsvägar och hur man följer skatteregler. Revisionsrapporten slår också fast att Intraservice flera gånger brutit mot kommunens policy mot mutor eller befunnit sig i gränslandet gällande det.

Tog beslut om resa – för sig själv

I somras kunde SVT Nyheter Väst berätta att skattebetalarna fick betala över 120.000 kronor när politiker och höga chefer ville åka till Seattle för att gå på konferens hos Microsoft. Microsoft bjöd deltagarna både på luncher och en middag, och trots att konferensen endast varade i tre dagar – så fick skattebetalarna betala för hotell och traktamenten för åtta dagar.

Seattle-resan är en av resorna som får allvarlig kritik från Stadsrevisionen. Beslutet om att åka på resan skulle ha tagits av nämnden för Intraservice. Men istället togs beslutet enskilt av nämndens ordförande Tord Karlsson (S) – som själv var en av deltagarna på resan.

Karlsson själv har tidigare sagt att han inte sett några problem med resan till Seattle.

– Tjänstemän och chefer åker på en hel del liknande resor, och då blir det aldrig någon diskussion om det hela. Men så fort vi politiker följer med och får en chans att vara med i ett samtal eller att lära oss mer så reagerar folk, sa Tord Karlsson (S) då.

LÄS MER: Tord Karlsson: ”Det ska inte få förekomma”

Lät sig bjudas med av leverantör

Under de senaste åren har Intraservice rest till en rad destinationer, bland annat Seattle, Orlando, San Francisco, Las Vegas och Barcelona. Vid tre av resorna har chefer vid Intraservice låtit sig bjudas med på resor arrangerade av kommunens leverantörer – två gånger av en och samma leverantör.

LÄS MER: Ransgård (M) kräver Karlssons avgång

I efterhand har leverantören skickat fakturor till kommunen för resorna – men utan att det framgår exakt vad skattebetalarna betalat för. Därför kan inte Stadsrevisionen bedöma om mutor eller otillbörliga förmåner förekommit.

I revisionsrapporten står bland annat att en resa innehöll flera kvällar med ”nöjesaktiviteter på musikklubbar eller liknande samt en arenakonsert med en internationell musikartist”, Enligt uppgift till SVT Nyheter Väst rörde det sig om en konsert med Lenny Kravitz.

LÄS MER: Politiker från Göteborg på dyr konferens i Seattle

LÄS MER: Institutet mot mutor: ”Varningsflagg för korruption”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet